Москва констатира, че нечия "видима ръка" се опитва да добави антируски елементи към ситуацията в Грузия, въпреки че поводът за протестите в страната няма отношение към Русия, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
"Ситуацията, която послужи като повод за тези народни протести, няма никакво отношение към Русия. Наред с това виждаме нечия ръка - не можем да кажем "невидима", тя е напълно видима, защото виждаме откъде грузинската президентка се обръща към своя народ, тя се обръща към грузинците и грузинките не от Грузия, а от Америка - и тази видима ръка старателно се опитва да добави тук антируски елементи", каза Песков.
Говорителят на Кремъл отбеляза, че на фона на ситуацията в Грузия съществува риск от провокации по отношение на Абхазия и Южна Осетия. Предвид тези обстоятелства Москва "много внимателно и с голямо безпокойство" наблюдава какво се случва в Грузия.
Песков подчерта, че Русия не се намесва във вътрешните работи на Грузия и отбеляза, че в Кремъл са видели решението за оттегляне на спорния законопроект за "чуждестранните агенти", който предизвика протестите.