Спецчасти на САЩ за превзели плаващия под севернокорейски флаг петролен танкер „Морнинг глори”, който либийски бунтовници незаконно натовариха с петрол от контролирано от тях пристанище. Това съобщиха телевизия АВС и Франс прес, цитирайки източници от Пентагона.
Операцията по превземането от американските „морски котки” на избягалия от Либия плавателен съд е проведена в международни води в Средиземно море. Спецчастите слезли на борда на кораба от хеликоптер, базиран на самолетоносача „Рузвелт”.

Никой не е пострадал, когато тюлените по молба на Либия и Кипър са атакували танкера, заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. Операцията е била одобрена от президента Барак Обама и е била проведена днес преди зазоряване в международни води югоизточно от Кипър.

Танкерът беше зареден с около 250 000 барела суров петрол, собственост на либийската Национална петролна компания в пристанището Ас Сидра, което е под контрола на бунтовници, стремящи се към автономия от Триполи. Корабът скоро ще се насочи отново към либийско пристанище с американските моряци на борда. Миналата седмица Пхенян отрече да има каквато и да е отговорност за кораба.

„Морнинг глори" е управляван от египетска фирма и действа под севернокорейски флаг в съответствие с договор с Пхенян. Северна Корея е "преустановила и зачертала" правото на кораба да се движи под неин флаг, съобщава официалната агенция КЦТА на Пхенян.