Представители на бургаското мешере – вездесъщия ромски съд искат забрана на Фейсбук. Според тях социалната мрежа развращава младите представители на етноса. Ромските тартори са решени да организират и национално движение против „напастта“ Фейсбук. Радикалната идея предложи местният ромски лидер Митко Доков, член на мешерето и на „Областния ромски съюз" в Бургас.
Според Доков при следващото събиране на ромския форум, което е планирано около един от най-тачените от циганите празници - Гергьовден, той и още няколко членове щели да предложат да се ограничи въобще ползването на интернет сред ромите в Бургас и региона. Атаката е планирана най-вече срещу ровенето в социалната мрежа.

Следващата стъпка била да се мисли за вариант това предложение да бъде отправено и приложено на национално ниво. Пред Нова телевизия Митко Доков обясни, че идеята му е пряко свързана със запазването на моралните ценности в ромската общност.

Психолозите обаче смятат, че една категорична забрана да се ползва Фейсбук ще доведе до депресия у тийнейджърите. "Децата може да изпаднат в депресия. Имаме вече такива наблюдения на единични деца, на които родителите им са ограничили достъпа до Facebook и след това е търсена и психологическа помощ”, обясни психологът Десислава Василева.

Тя предупреждава, че младежите могат да заменят пристрастеността си към Фейсбук с друга – към наркотици, например. А ромските лидери смятат точно обратното - че забраната ще укрепи морала.