Обвиняеми по делото за проповядване на радикален ислям поискаха да бъдат оправдани.

Това заявиха пред Пазарджишкия окръжен съд обвинени в разпространение на антидемократична идеология, които днес съдът изслуша в рамките на поредното заседание по делото по процедурата в правото им на лична защита, съобщи Дарик радио.

Подсъдимите в процеса заявиха, че желаят да получат справедливост, да получат оправдателни присъди, тъй като не са виновни и не са извършили престъпление. Обвиняемият Мохамех Камбер посочи, че освен в Главно мюфтийство не е участвал в други организации. Другият обвиняем Юсуф Горелски заяви, че няма доказателства за негово членство и участие в каквато и да било организация. Съпругата на Горелски, Найме, която също е обвинени, каза, че е невинна и делото е обида за мюсюлманите. Според Али Хайредин делото е грубо вмешателство в религията на мюсюлманите и нарушаване на законите. Последен от правото на лична защита се възползва Али Ходжа. Той каза, че призовава съда всички да бъдат признати за невинни. Според него, делото е дълбоко недемократично, репресивно и дискриминационно. Той каза също, че това дело ни връща повече от 25 години назад.

Делото продължава с изслушване на репликата на прокурора.

Прокуратурата поиска ефективна присъда за Ахмед Муса Ахмед и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими, обвинението поиска глоби от 1000 до 5000 лева.