Република Северна Македония получи 80 милиона евро финансова подкрепа от Европейския съюз. На пресконференция премиерът Димитър Ковачевски подчерта, че тези средства се използват за бюджетна издръжка на страната, а посланикът на ЕС в страната Дейвид Гиър посочи, че тази финансова подкрепа ще помогне на гражданите да се справят с енергийната криза.
Ковачевски подчерта, че правителството, в сътрудничество с всички институции, с министерствата, със страните от региона, както и с Европейския съюз, е предотвратило ценови шок, позволило е стабилно снабдяване с електроенергия, увеличило е производството от вътрешни мощности, осигурило е стабилност на цената на електроенергията, а това се е отразило пряко върху стандарта на гражданите, но и по отношение на стабилизирането на инфлацията. 
„Намаляването на цената на електроенергията с 20 процента за 70 000 фирми, които са на регулирания пазар, и запазването на цената за домакинствата на същото ниво, потвърждава правилната политика, която водим във времето на енергийна криза, и това е истинска загриженост за най-уязвимите категории. Днес има ток и парно и няма ограничения. Планът дава резултати. Нашият приоритет е енергийният преход и енергийната независимост, а страната ни е регионален лидер в енергийния преход, с огромен потенциал да се превърне в зелен енергиен хъб“, каза Ковачевски и допълни, че правителството е приело пакет от антикризисни мерки в размер на над 760 млн. евро, което по данни на Световната банка е най-високата бюджетна подкрепа за справяне с кризата спрямо всички останали държави в нашия регион.
Дейвид Гиър подчерта, че фокусът на подкрепата на ЕС за Северна Македония е защитата на гражданите.
„Миналия октомври председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща тук, в Скопие, че ЕС ще предостави на Северна Македония 80 милиона евро за справяне с енергийната криза. Сега го осъществихме. На практика тази подкрепа ще помогне на гражданите да се справят с проблемите, възникнали в резултат на енергийната криза. Това означава да помогнем на всички домакинства, които да могат да посрещнат основните си енергийни нужди. Особено най-уязвимите. Това означава поддръжка и експлоатация на училища и болници, да помогнем на малкия бизнес да осигури производството на основни хранителни продукти“, каза посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър.
В допълнение към основната цел на тези 80 милиона евро, тези невъзвръщаеми средства ще подкрепят и структурните реформи за улесняване на енергийния преход, посочи вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, а според министъра на финансите Фатмир Бесими безвъзмездната помощ от 80 милиона евро е потвърждение за правилността на политиките, провеждани от правителството по европейския път на страната и за справяне с кризата.
„Националният енергиен план за действие предвижда средства за въвеждане на бюджетни субсидии за местни фирми, предимно за осигуряване на обществени дейности, водоснабдяване, здравеопазване и образование, както и за непрекъснати доставки на храни, мляко и други дейности в интерес на всички граждани. Освен това той включва мерки за подкрепа на гражданите при справяне с нарастващите цени на електроенергията. Последно, но също особено важно за Северна Македония, Националният енергиен план за действие включва проекти и програми за прилагане на европейски политики за защита на уязвимите потребители на енергия, за политики и мерки за енергийна ефективност в сградите и за разработване и прилагане на концепция за потребители“, каза министърът на икономиката Крешник Бектеши.
По думите на министъра на труда и социалната политика Йована Тренчевска Министерството на труда и социалната политика вече три месеца предоставя финансова подкрепа за справяне с енергийната криза на уязвими или социално изключени граждани, включително лица, загубили работата си и ползващи обезщетения за безработица, и такива, които получават минимална пенсия.
Общо около 220 000 са обхванатите граждани, на които са изплатени около 21 млн. евро, каза Тренчевска.