Около десет процента от населението в света страда от хронична бъбречна недостатъчност. При приблизителен брой от осем милиарда души, около 800 милиона имат хронична бъбречна недостатъчност в различни степени. Това каза днес на пресконференция по повод Световния бъбречен ден проф. д-р Васил Тодоров, началник на Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен, като се позова на международни изследвания.
Той подчерта, че в наши дни най-често срещани, както по света, така и в България, са диабетната нефропатия и хипертоничната нефропатия, т.е. сериозното увреждане на бъбреците се дължи на захарния диабет и артериалната хипертония. 
Проф. Тодоров коментира, че няма златни правила за предпазване от заболявания на бъбреците. Важното е хората да водят здравословен и природосъобразен начин на живот с повече движение, да не се допуска наднормено телесно тегло, да се извършва постоянен скрининг за захарен диабет и хипертонична болест. 
"Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен е една от първите и най-големи в страната. Тя е с много добри възможности, като разполага с единадесет лекари и 22 медицински сестри. При нас се прилагат всички модерни диагностични и терапевтични методи за лечение на бъбречните заболявания", категоричен е проф. Тодоров. Той добави, че средно годишно през клиниката по нефрология преминават около 400 до 700 пациенти. Плевенските нефролози са търсени от пациенти от цялата страна. Тук медицинска помощ се оказва дори на хора, дошли от Варна и Бургас, традиционно се лекуват и жители от съседните области. 
Световният бъбречен ден е глобална кампания, имаща за цел да се повиши вниманието към бъбречните болести и да се подчертае значението на нашите бъбреци. Той се отбелязва всяка година във втория четвъртък на месец март като през 2023-а преминава под мотото "Подготви се за неочакваното, подкрепи уязвимите!". Целта на кампанията е да се фокусира вниманието на обществото върху бъбреците, като се подчертае важното им значение за общото здраве на хората и да се намали честотата на бъбречните болести.