Протестиращи срещу съдебните реформи, които се опитва да въведе израелското дясно правителство, заплашиха да блокират днес главното летище в Израел, за да затруднят посещението в Рим на  премиера Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.
Полицейски части бяха разположени в района на летище "Бен Гурион", близо до Тел Авив, където Нетаняху и неговият кортеж пристигнаха рано тази сутрин, за да отпътуват оттам за Рим. Полицията имаше за цел да предотврати потенциалната опасност  протестиращи да блокират магистралата от Йерусалим, съобщиха израелски медии.
Според Нетаняху съдебната реформа, която ще ограничи правомощията на Върховния съд на Израел, ще възстанови баланса между органите на властта.
Критици обаче се опасяват, че Нетаняху, подведен под отговорност по обвинения в корупция, които той отрича, се опитва да подчини съдебната власт на изпълнителната, което не се приема радушно от повечето израелци, сочат проучвания на общественото мнение. Според повечето израелци трябва да се постигне компромис, допълва агенцията.
Протестите в Израел продължават от седмици, като в някои случаи се стигна и до ожесточени сблъсъци с полицията. Въпреки, че все още не са се превърнали в закон, реформите, планирани от правителството, вече се отразиха на курса на израелския шекел и предизвикаха безпокойство сред някои западни съюзници за състоянието на израелската демокрация, отбелязва агенцията.