Кремъл изрази днес съмнения, че едва ли атаките срещу газопроводите "Северен поток" биха могли да бъдат извършени без държавна подкрепа, предаде Ройтерс. Коментарът на говорителя на Кремъл – Дмитрий Песков, дойде след като тази седмица в."Ню Йорк таймс" съобщи, че американски представители са разследвали дали проукраински неправителствени групи са отговорни за взривовете.
„Колкото до хипотезата за проукраинска атака, трудно е да се повярва в идеята, че някаква зла сила е организирала всичко. Това е твърде трудна задача, на която вероятно само добре подготвена държавна служба е способна, а такива няма много по света“, каза Песков в отговор на въпрос относно информацията на американското издание.
"Ню Йорк таймс" съобщи във вторник, че нови разузнавателни данни, прегледани от американските власти предполагат, че проукраинска група, вероятно съставена от украинци и руснаци, е атакувала газопроводите "Северен поток", но заключенията в тази насока не са категорични.
Русия многократно поиска да бъде включена в разследванията относно взривовете, които прекъснаха три от четирите тръби на двата газопровода "Северен поток", които свързват Русия и Германия под Балтийско море.
Разследващите в Швеция, Дания и Германия понастоящем водят отделни разследвания.
„Ние продължаваме да изискваме бързо и прозрачно разследване, продължаваме да изискваме да ни бъде позволено да участваме в разследването“, каза Песков пред репортери на редовен брифинг в Кремъл.
„Необходимо е да установим кой е извършителят и кой е поръчителят. Предприемането на терористична атака срещу част от основна, международна енергийна инфраструктура е твърде опасен прецедент“, добави той.
Песков отново отрече „абсурдната хипотеза“, че самата Русия може да стои зад атаките на собствената си инфраструктура.