Модернизираните споразумения между ЕС и Чили за вината, спиртните напитки и ароматизираните вина влизат в сила от днес, засилвайки двустранната търговия на тези продукти, които играят ключова роля за селскостопанската търговия и за двете страни. Основното постижение на споразуменията е цялостна и актуализирана защита на имената на вината и спиртните напитки в два от водещите световни винарски региона, но също така поддържане на практиките за производство на вино и сертифицирането на всяка страна съвместими за улесняване на търговията. Общо 405 вина, 105 спиртни напитки и 1 ароматизирано вино от ЕС бяха добавени или променени чрез актуализацията, съобщи Европейската комисия.
Сега споразуменията включват 1573 вина и 235 спиртни напитки и ароматизирани вина от ЕС и 115 вина и 10 спиртни напитки и ароматизирани вина от Чили, които ще се ползват от реципрочна защита. Например продукти от Хърватия, последната присъединила се държава членка, вече ще бъдат част от споразуменията. Такава модернизация се извършва, докато двете страни са започнали процеса за бъдещото влизане в сила на Разширеното рамково споразумение между ЕС и Чили.
Първоначалните споразумения относно вината и спиртните напитки бяха подписани от ЕС и Чили през 2002 г. Те бяха създадени, за да осигурят високо ниво на защита на вината и спиртните напитки от ЕС и Чили на съответните пазари на двете страни. Актуализацията на споразуменията, която днес влезе в сила, ще ускори изменението им в бъдеще, за да отрази по-добре промените в защитените термини на вина, ароматизирани вина и спиртни напитки в Чили и в ЕС.
Запазването на термините е от голямо значение за Чили и ЕС като водещи износители на вино. Те са сред десетте най-големи производители и износители на вино в света, според класация на световните износители на вино по отношение на стойността, където на първо място е Франция, втора е Италия, трета - Испания, Чили е четвърта, Германия – осма, а Португалия - девета. Споразумението защитава нови термини за вино от ЕС в Чили, като "Avola" от Италия, "Dealu Mare" от Румъния и "Dalmatinska Zagora" от Хърватия. Известни чилийски вина, като "Картахена", "Санто Доминго" или "Вале де Осорно" също са защитени в ЕС. Вината и спиртните напитки съставляват около 17 на сто от чилийския селскостопански износ за ЕС и около 5 на сто от селскостопанския износ на ЕС за Чили в стойност.
Актуализираните споразумения за вина и спиртни напитки отбелязват последното решение за насърчаване на по-нататъшна търговия, основана на правила, между ЕС и Чили след избирането на новото правителство в южноамериканската страна и приключването на преговорите за модернизиране на съществуващото търговско споразумение. Търговията ще бъде допълнително улеснена, след като Разширеното рамково споразумение между ЕС и Чили, сключено на 9 декември, влезе в сила.