Предстои да бъде изградена нова екопътека, която ще води от лесопарка "Кенана" край Хасково до мястото на битката при сегашното село Клокотница и паметника в чест на победата там. Това съобщи на импровизиран брифинг в началото на бъдещия туристически път президентът на Ротари клуб - Хасково Христина Хубенова на днешната 793-та годишнина от унищожителната победа на Цар Иван Асен II срещу войските на епирския владетел Теодор Комнин. Идеята ще реализира клубът с подкрепата на общината.
Целта ни е мястото да стане разпознаваемо, да добие популярност и да служи с възпитателна цел, поясни Хубенова. По протежение на пътеката ще бъдат първоначално издигнати 12 табели с имената на владетели от Първото българско царство, а край алеята до паметника - още 10, с царе от Второто българско царство. На всяка табела ще има отпечатан QR-код, който след сканиране ще отваря специално създаден сайт с информация за всеки хан и цар, посочи инициаторката.
До самия паметник на битката ще бъдат уредени две класни стои на открито, където ученици ще имат възможност да се запознаят по-детайлно с това славно събитие в българската история.
В момента се уточнява точното трасе. Идеята е отворена и може да бъде доразработена и свързана с близката зона за спорт и отдих до язовир "Сивата вода", отбеляза кметът Станислав Дечев.