Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи днес, че страната му вече е доставила на Украйна обещаните допълнително 10 танка "Леопард 2А4", предаде Франс прес.
"Става дума за един батальон тежки танкове, които в случая с Полша вече са доставени, а що се отнася до нашите съюзници – ще бъдат доставени на Украйна много скоро", каза министърът пред журналисти.
През януари Полша обеща да изпрати на Киев общо 14 танка "Леопард 2" и първите 4 вече бяха доставени на 24 февруари, в деня на първата годишнина от нахлуването на Русия.
"Освен 14-те полски танка "Леопард" в батальона има 8 канадски, 8 норвежки и 6 испански танка", уточни Блашчак.
След разговор с испанската си колежка Маргарита Роблес той посочи, че Мадрид може би ще достави на Киев още 4 танка допълнително.
Обучението на украински танкисти вече приключи, каза полският министър.
Той изтъкна, че е започнало изграждането на център за поддръжка и ремонт на танковете, доставени на Украйна, и е разговарял за това с германския си колега Борис Писториус.
По думите му осигуряването на резервни части за тези бронирани машини германско производство е "предизвикателство", тъй като производството им е спряно преди 20 години.
"Готови сме да го подновим, естествено в сътрудничество с германците", поясни Блашчак.