Наградите на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ ще бъдат раздадени тази неделя, но свършиха ли изобщо миналогодишните "Оскар"-и?, писа Асошиейтед прес.
Когато елитът на Холивуд се събере отново в "Долби Тиътър" за 95-ите отличия на академията, церемонията ще бъде сигнал за много неща. Вероятният триумф на "Всичко навсякъде наведнъж". Потенциално историческа вечер за азиатците и американците с азиатски произход във филмовата индустрия. Вероятно рекорден брой вицове за "Кокаинова мечка".
За мнозина обаче това ще бъде завръщане на мястото на шамара. В известен смисъл всички все още живеем в този застинал във времето момент. Лицето на Крис Рок се изкриви настрани. Драматично протегнатата ръка на Уил Смит. Гробно мълчание в "Долби Тиътър".
Шамарът веднага се запечата в колективната памет, а шокът, който предизвика, продължава да отеква. 
За първи път две продължения ("Топ Гън: Mаверик" и "Aватар: Природата на водата") са номинирани тази година за най-добър филм. Но тазгодишните награди "Оскар" - независимо дали им харесва или не, също ще бъдат продължение, но без главните звезди. Смит има забрана от филмовата академия за 10 години. Рок пък се придържа към стендъпа.
Водещият на церемонията Джими Кимъл каза, че ще говори за шамара. Би било "нелепо" да не го направя, сподели той пред "Холивуд рипортър".
Академията за кинематографично изкуство и наука също се подготвя. След забавения отговор на действията на Уил Смит, които президентът на академията Джанет Янг нарече "неадекватни", наградите "Оскар" ще имат първия си "кризисен екип". Той трябва реагира на изненади. 
Кимъл, който беше водещ вече два пъти, беше привлечен отчасти, за да има стабилно присъствие в телевизионното предаване, в което ще бъде възстановено излъчването на обявяването на всички победители на живо. 
Предизвикателството пред Кимъл ще бъде да се позовава на шамара, но без да позволява "Оскар"-ите да се определят от него. 
Миналата година, след плесницата на Смит и последвалите викове от място, акцентът на наградите се премести, отнемайки светлината на прожекторите от забележителната победа за драмата за глухи хора "CODA:Дете на глухи родители" и победителя в категорията за документален филм "Summer of Soul". Уил Смит пък спечели и първата си награда "Оскар" за "Методът Уилямс". Той обаче не се извини веднага, а го направи в изявление на следващия ден. Скоро след това актьорът прекрати членството си в академията.
Тази година "Всичко навсякъде наведнъж" е с впечатляващите 11 номинации. Продукцията на Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт се очаква да спечели наградата за най-добър филм, след като взе отличията на професионалните гилдии. Двамата Даниъл бяха предпочитани пред Стивън Спилбърг за най-добър режисьор. Бившата детска звезда Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) се смята за фаворит за най-добър актьор в поддържаща роля. Мишел Йео пък може да стане първата азиатска победителка в категорията за най-добра актриса.
И все пак остават съмнения, че на лудата екшън комедия може да не й достигне нещо за "Оскар" и филмът за Първата световна война "На Западния фронт нищо ново" – който спечели БАФТА и има с девет номинации, може да се промъкне. 
Ужасяващият антивоенен филм на Нетфликс от Германия предизвика особен отзвук в Европа, където войната на Русия в Украйна продължава. Номинираният за документален филм "Навални" за лишения от свобода руски опозиционер Алексей Навални е по-пряко свързан с актуалните събития в Източна Европа.
И както Кимъл отбеляза наскоро - можете да залагате на всичко за наградите на академията, включително дали някой ще удари шамар на водещия.