Централната избирателна комисия на Албания регистрира на заседание днес Социалистическата партия на Албания и Партията на свободата за предстоящите местни избори на 14 май 2023 г., съобщи Евронюз Албания. Въпросът за регистрацията на Демократическата партия на Албания, която е разделена на две фракции, се разглежда.
Директорът на албанската ЦИК Илирян Целибаши заяви на заседанието днес, че от ДП са постъпили две заявления за участие в изборите – едно от Сали Бериша (председател на фракцията „Преосноваване“ в ДП – бел. ред.) и едно от Лулзим Баша чрез законния представител на партията Индрит Сефа.
По информация на Албанското радио и телевизия проблемът с регистрирането на ДП остава в ръцете на апелативен съд, който трябва да разгледа на първа инстанция на коя от двете фракции принадлежи логото на партията – на „Преосноваване“, ръководена от Сали Бериша, или на „официалната група“ (или фракция) на ДП, чийто лидер е председателят на парламентарната група на ДП Енкелейд Алибеай.
Според информация на Косовското радио и телевизия двете фракции на ДП (съответно на Лулзим Баша, която се ръководи от Енкелейд Алибеай, и „Преосноваване“ на Сали Бериша) са предоставили документите си, за да бъдат регистрирани като официални представители на Демократическата партия и имат право да излъчат кандидати за кметове на общини и общински съветници на местните избори в Албания през май.
Секретарят по правни и изборни въпроси и законен представител на ДП (т.е. на официалната фракция на Алибеай – бел. ред.) е предал на албанската ЦИК потвърждение от службата за регистрация на политическите партии към съда в Тирана с дата 1 март 2023 г., в която за ръководител на Демократическата партия на Албания е посочен Лулзим Баша. 
Предадено е и пълномощно от страна на Баша с дата 18 март 2022 г., в което дава правото на Алибеай, на главния секретар на партията Газменд Барди или на секретаря по правни и изборни въпроси Индрит Сефа да подписват документите за представяне на кандидатите на ДП за всички органи на местната власт.
На 21 март Лулзим Баша подава оставка като ръководител на ДП, но този факт не се споменава в документите, предадени на албанската ЦИК, пояснява Косовското радио и телевизия.
Фракцията на Бериша също подава документи за регистрация за местните избори през май, като в тях е уточнено, че „единствен лидер на ДП е Сали Бериша и само той, от името на ДП, може да представя кандидати за кметове на общини и списъци с общински съветници за всеки избирателен район“.
В тях се споменава и решението на апелативен съд от 3 март 2023 г., в което се казва, че представените за разглеждане документи по отношение на ръководните органи на ДП, предоставени при регистрацията на политическите партии, „са стари и не отразяват коректно ръководните органи на партията, особено по отношение на бившия ръководител на партията Лулзим Баша, който, освен че е бил отстранен от тази длъжност в Парламента на Албания на 11 декември 2021 г., е подал оставка публично на 21 март 2022 г.“
Според решението на апелативния съд, цитирано от Косовското радио и телевизия, регистрацията на партията за избори може да бъде извършено единствено от лидера на партията и не може да бъде делегирано на никого другиго.
Очаква се албанската ЦИК да вземе финално решение кой ще представлява Демократическата партия на Албания на местните избори през май, пишат местните медии.