Мобилна изложба, посветена на кюстендилската акция за спасяването на българските евреи беше открита днес в къщата-музей "Димитър Пешев" в Кюстендил. Събитието е част от националния план за отбелязване на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Изложбата, както и постоянната експозиция в музея, целят да откроят участието на нашите съграждани - участници в акцията през март 1943 година, каза директорът на музея Валентин Дебочички. 
В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. В резултат на акцията хиляди души са спасени в драматичните дни, около 8-9 март 1943 година. Българските евреи остават по местата си и не е допуснато да се случи "непоправимото" разрешаване на еврейския въпрос. 
"Случилото се тогава в Кюстендил е значимо събитие в местната история. Може да се каже, че Кюстендил два пъти е бил на световната карта през 20 век. Първият път е, когато в Кюстендил е Главната квартира на действащата армия, през Първата световна война, когато Кюстендил е военна столица на България. Вторият път - с Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи", посочи авторът на изложбата доц. д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей в Кюстендил.
"Почти всички преживяват "мероприятията" на Народната власт след 9 септември 1944 година, всички са поставени в забвение, за да получат признание едва след смъртта си", каза още Джонев.
За заслугите си петимата кюстендилци са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала Яд Вашем за "праведници на света". Те са наградени с най-висшето държавно отличие в Република България – орден "Стара планина" I степен. Удостоени са със званието "почетен гражданин на Кюстендил".
На откриването на изложбата присъстваха Костадин Коджабашев - заместник-министър на външните работи, директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков, представители на местната власт, граждани.
От къщата-музей, предвождани от градския духов оркестър, тържествено шествие се отправи до паметника на Димитър Пешев в центъра на Кюстендил, където бяха поднесени венци и цветя.
Българската телеграфна агенция (БТА) в партньорство с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф" си поставя задачата с поредица от материали да припомни събитията от миналото и участниците в тях, и да представи значението на спасението и спасителите. България е спасила близо 50 хиляди живота. Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.