Спасяването на евреите в България е удивителен, изключителен феномен. Това каза директорът на Израелския съвет за външни отношения и главен редактор на Israel Journal of Foreign Affairs д-р Лорънс Уейнбаум. Той изнесе лекция за благородството пред лицето на безразличието и моралния упадък, в рамките на международната конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“ в София. 
Лекторът припомни, че спасяването на българските евреи е инициатива на гражданското общество. Според него българите с право се гордеят с това.
Д-р Уейнбаум разказа, че за първи път е посетил България през 1995 година. Ако някой ми беше казал, че тази държава един ден ще се съвземе като член на ЕС, на НАТО, че жизнената еврейска общност ще бъде преродена, със сигурност нямаше да повярвам, коментира той. 
Въпреки че евреите в България са били добре интегрирани, по време на войната атмосферата не е била благоприятна, каза още д-р Уейнбаум. Според него трябва да си даваме сметка за героизма – изключително поведение при сложни обстоятелства. Хората, които са спасили евреите, са били герои, смята лекторът. По думите му тези, които са идентифицирани като такива герои, с риск за живота си, за кариерата си - какъвто е случаят с дипломатите, хора, които са се опитали да спасят евреите за сметка на сигурността на своя живот, кариера, са една голяма част от българското общество. 
Не може да прегледаме и да говорим за биографията на 28 000 човека, но ако направите едно бързо проучване, ще видите, че тези спасители са били от различни партии, от различни сфери на живота на обществото, нямат един обединяващ фактор, хората са били съвсем различни, добави д-р Уейнбаум. Според него и в днешните сложни, трудни времена, трябва да внимаваме какво се случва и как ние реагираме, когато видим ужасни неща да се случват пред очите ни. 
Много хубаво и оптимистично е това, че тези действия на българската страна по време на войната се смятат за героични, че хората се гордеят с тях, в много други държави също хората се опитват да оценят и да почетат историята на хората, които са участвали в спасяването, обясни лекторът. Според д-р Уейнбаум това остава някак в сянка историята на всички хора, които не са били спасени. Той даде пример с филма „Списъкът на Шиндлер“. Неговите действия не са представителни за това какво се е случвало на това място в този етап от историята, смята д-р Уейнбаум. 
Аз вярвам, че евреите по света винаги ще бъдат благодарни на лицата, институциите, които са били отговорни за спасяването, но също така ще помним тези, които не са го направили, коментира лекторът.