Община Сливен трябва да се възползва от финансова помощ от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за изграждане на довеждаща инфраструктура за бъдещия индустриален парк. Това каза днес пред журналисти кметът на Сливен Стефан Радев. По думите му средствата, които могат да бъдат усвоени, са около 40 милиона лева. Довеждащата инфраструктура включва улици, водопровод, газопровод и т.н.. Вътрешната инфраструктура ще се финансира от общината.
Радев припомни, че Общинският съвет не е подкрепил учредяването на общинско дружество "Индустриален парк Сливен" ЕООД, чрез което да се кандидатства за финансова помощ от ПВУ. Кметът определи решението на Общинския съвет като изключително разочароващо и посочи, че е заради "дребен конюнктурен интерес". Той бе категоричен, че отново ще бъде внесено предложение през априлската сесия.
Към този момент е готово заданието за проектиране на Индустриален парк в района на Летище Бършен, каза още Стефан Радев. Проектът за създаването му е от близо три години, изработен е Подробен устройствен план, като общата площ е 2500 декара. "Този проект е ключов за нас и за общината", коментира той. По думите му целта е да се засили интересът на местни и външни инвеститори и да бъде даден тласък за създаването на нови производства и нови предприятия.