Радикалните и екстремистки публикации стават все повече и все по-силни в тъмната част на мрежата – т. нар. Dark Web. Това заяви д-р Лев Топор от университета „Бар-Илан“, който взе участие в провеждащата се в столицата Международна конференция на тема: „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Изказването на д-р Топор бе в панела на форума, посветен на „Моралните дилеми в трудни времена“ и посветен на съвременните прояви на антисемитизъм и език на омразата в социалните мрежи и интернет. 
„Как се радикализират тези хора? Как думите, написани на нечия клавиатура се превръщат в действия? Какво се случва в тъмните ъгли на мрежата?“, на тези и още въпроси се опита да отговори експертът. Той отбеляза, че една малка част от публикациите с език на омразата са в социалните мрежи, където има възможности за регулация и тяхното премахване, но по-големият проблем са тези в Dark Web, тъй като те са много по-радикални. 
Международни неонацистки групи имат представители в много европейски държави, смята д-р Топор. 
Нужни са регулации в киберпространството, за да не продължава тенденцията за разпространение на езика на омразата, коментира още той. 
Съорганизатори на днешния форум са Министерството на външните работи, Министерството на културата, посолството на Държавата Израел, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите и Федерацията на ционистите в България.
Инициативата е част от Националната програма за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и е съфинансирана от Министерството на културата.