В Плевен тържествено днес бе посрещнат българският контингент, участвал във военната операция на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина "АЛТЕА". Българското военно формирование е част от състава на многонационалния батальон на EUFOR в мисията.
Основаната част от контингента е сформирана от Четвърти механизиран батальон от състава на Единния център за начална подготовка в Плевен, както и от военнослужещи от 61-а механизирана бригада в Карлово и 110-и логистичен полк в Пловдив. Съставът е до 110 военнослужещи.
Церемонията се състоя на централния площад "Възраждане" пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Тя започна с приемане на военния строй от генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътни войски. 
"Отзивите, които ние получихме, са, че поредният български контингент се е представил достойно", подчерта той в поздравлението си към военнослужещите, които приветства с "добре дошли" на българска земя.  
Оценката за участието на българските военнослужещи е много добра, коментира подполковник Калоян Стоянов, помощник-национален командир на контингента. Той поясни, че българските военнослужещи са изпълнявали три основни задачи – охрана на база "Бутмир", механизирани и пеши патрули на територията на Босна и Херцеговина и поддържане на сили с висока степен на готовност. 
За успешно извършени задачи и отлично представяне по време на мисията военнослужещи получиха награди.  
Сред гостите на церемонията бяха генерал-майор Валери Цолов, командир на Съвместното командване на силите, генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", областният управител Иван Петков, председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, директорът на Териториална дирекция на ДАНС Пламена Петрова, директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Плевен комисар Станислав Атанасов, комисар Валентин Георгиев, началник на "Охранителна полиция" при Областна дирекция на МВР, командири на военни формирования от гарнизон Плевен и членове на военнопатриотични организации.
Церемонията завърши с тържествен строй през площада.