Младите хора във Франция, включително такива, които още не работят, излизат днес на протест срещу плановете на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране, предаде Асошиейтед прес.
Студентите и учениците планират да блокират достъпа до някои университети и гимназии, а протест е организиран в Париж като част от националните стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа, която парламентът обсъжда.
За поколение, което досега се тревожеше от инфлацията, неясните перспективи за работа и климатичните промени, законопроектът за пенсионната реформа поражда нови въпроси за ползата младите хора да полагат усилия.
"Не искам цял живот да работя и накрая да съм изцедена", заяви 15-годишно момиче, участващо в блокирането на входа към гимназията си заедно със свои съученици на протест миналия месец. "За нас е важно да покажем, че на младите ни пука за бъдещето ни", каза още тя.
В протестите участваха млади хора, които се обединиха срещу пенсионната реформа, откакто тя бе предложена през януари, но студентските общности и съюзи днес настояват да се обърне повече внимание на страховете на младото поколение.
Президентът Еманюел Макрон иска да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и да направи други промени, необходими според него за запазване на обществената пенсионна система финансово стабилна, тъй като населението застарява. Опонентите му твърдят, че вместо това заможните данъкоплатци и компании трябва да се застъпят и да плащат повече. 
Двадесет и три годишен студент, участвал в предишни протести, поставя под въпрос идеята, че упоритият труд прави човек щастлив. "Трябва да работим по-малко и да имаме повече свободно време", казва той. Младежът и други протестиращи споделят безпокойството на по-възрастните протестиращи, че Франция върви към система, при която вместо да работят, за да живеят, хората ще трябва да живеят, за да работят.
Сред младите демонстранти има много привърженици на крайнолявата партия "Непокорна Франция", но и на други партии с различни виждания. Според тях основно човешко право е да може да се живее от държавна пенсия и възприемат реформа като отстъпление от трудно извоюваните социални придобивки.