Европа ще спечели енергийната война според мен, заяви днес еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията по индустрия, изследвания и енергетика. Тя отбеляза, че година след началото на войната в Украйна ЕС е успял да постигне невиждана промяна на общия енергиен пазар.
Допреди няколко месеца Украйна беше основният път за пренос на газ за ЕС, страната беше свързана с руската електропреносна система, разполагаше с четири работещи ядрени централи. Година по-късно украинската енергийна система е под постоянни руски въздушни удари, включително през изминалата нощ. Завземането на Запорожката АЕЦ от руските сили е в нарушение на международното право и създава големи опасности, обобщи Симсон.
Тя отбеляза, че за три седмици, вместо за две години, ЕС успя да синхронизира своята електропреносна мрежа с мрежите на Украйна и Молдова, на украинската страна бяха доставени хиляди генератори за ток. Работим за създаване на възможност за децентрализирано производство на ток, включително с произведени в Европа слънчеви панели, посочи Симсон.
Преди да нахлуе в Украйна, Русия се опита да дестабилизира европейския пазар на газ и да създаде несигурност. Газовите доставки бяха използвани за изнудване и за внасяне на разделение между държавите от ЕС. Това подчерта необходимостта ЕС да прекрати зависимостта от руските доставки. От септември миналата година едва осем на сто от внасяния в ЕС газ идва от Русия, днес най-големият доставчик е Норвегия. За по-малко от година бяха открити три нови терминала за втечнен газ и още пет ще заработят до края на тази година, обемът на европейските газови хранилища е запълнен до 57 на сто към началото на март, допълни Симсон.
Симсон уточни, че търсенето на газ в ЕС е намаляло с 19 на сто, а делът на тока, произведен от възобновяеми източници, е достигнал 39 на сто. Тя призова да не се купува руски втечнен газ.