С митинг-поклонение, едноминутно мълчание и полагане на венци и цветя пред Паметника на благодарността в Пловдив отбелязаха 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Холокоста е най-голямата трагедия в човешката история, случила се не само, защото е имало нацистка човеконенавистна идеология, но и защото е имало достатъчно много хора, които са останали безучастни и са позволили нацистите да изпълнят своите пъклени планове и милиони невинни хора да станат жертва на тази идеология. Това посочи в словото си председателят на Организацията на евреите в България „Шалом" проф. д-р Александър Оскар. Той припомни, че на метри от паметника през 1943 година пловдивските евреи са очаквали да бъдат депортирани в лагерите на смъртта в изпълнение на подписаното споразумение между правителството на България тогава и Нацистка Германия за депортация на 20 хил. евреи. 
Благодарение на обединените усилия на пловдивската общественост, митрополит Кирил, Българската православна църква и интелектуалци плановете за депортация са осуетени, подчерта Оскар. Той благодари на участниците в събитията от 10 март 1943 година и посочи, че наследниците помнят стореното от българския народ и носят отговорността да не допускат грешките на историята да се повтарят. 
За мен случилото се на 10 март 1943 година е феноменът на ХХ век – да спасиш близо 50 хиляди души наведнъж, каза председателят на „Шалом" в Пловдив Светлозар Калев. Той припомни, че Холокоста не е единичен акт на изтребление, а последователна система за постоянен физически и психически тормоз, целящ изключване на живота на обществата и последващо унищожение. Ужасът не стана и чудната история на спасението продължи и завърши справедливо, коментира Калев. 
В най-мрачните дни на Втората световна война, когато изходът й изобщо не е бил ясен, с колективни усилия нашият народ е спрял депортирането на сънародниците ни от еврейски произход към нацистките лагери на смъртта, каза в словото си Знеполският епископ Арсений. Той коментира, че българската православна църква е постъпила по единствения възможен начин - в съзвучие с повеленията на православната вяра. Делото на българските духовници да ни бъде вдъхновение и пример, когато се налага днес да се изправяме през съвременните проявления на ксенофобия, антисемитизъм или човеконенавист от какъвто и да е характер, подчерта епископът.
На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков, председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев, дипломати, представители на местната власт, деца от Частното основно училище “Роналд Лаудер” в София, общественици, представители на еврейската общност у нас.