Идеен проект за паметник на Юристите-спасители на българските евреи беше представен по време на провеждащата се в столицата международна конференция на тема: „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Паметникът ще представлява Давидова звезда, погледната отгоре. Той ще бъде изработен от лят бронз, с груба фактура, патиниран в черно. Когато човек преминава през него, се озовава между две огледала, където пространството се освобождава и се поличава повторение – умножаване на образа. Може да се тълкува като запазване на човешкия живот и род. На плочите при влизане ще е изписан текст на български и иврит, подчертаващ ролята на юристите, помогнали да бъдат спасени българските евреи, стана известно от думите на Красимир Ангелов, скулптор и един от авторите на проекта. 
Със скрито осветление буквите вечер ще светят, каза още той. По отношение на настилката Красимир Ангелов посочи, че там ще има два хикса, които ще са част от проекцията на Давидовата звезда. 
„Хиксът, който е между двете плочи, въздейства като зачеркване, а следващият преминава в отражението като безкрайна спирала, символизираща човешкото развитие“, разказа той. 
Архитект Станислав Константинов допълни, че паметникът ще остане като дълготраен символ за това какво са направили българските юристи в името на живота и свободата. „Водеща задача за нас беше не смъртта. По целия свят е пълно с монументи за смъртта и унищожението. Ние правим мемориал за живота – спасението и умножението на живота. Това беше трудна задача, но мисля, че успяхме донякъде да я постигнем“, отбеляза той. 
Архитектът допълни, че избраното място за поставяне на монумента е на столичния площад „Възраждане“, в близост до Еврейския дом. 
Съорганизатори на днешния форум са Министерството на външните работи, Министерството на културата, посолството на Държавата Израел, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите и Федерацията на ционистите в България.
Инициативата е част от Националната програма за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и е съфинансирана от Министерството на културата.