Най-старото читалище в Южна България - "Заря 1858" в Хасково, ще отбележи 165-годишнината от своето създаване с общо 11 прояви. Това съобщи на пресконференция председателят на настоятелството на просветната институция Красимир Кръстев.
Инициативите започват утре с творческа среща и концерт и ще продължат до 26 май, когато е предвидено тържествено събрание - концерт. Проявите включват концерти, изложби, презентации, конкурси и празници. Програмата ни е амбициозна, отбеляза Кръстев.
Той припомни, че читалището разполага с втората по големина зала в южния областен център с капацитет над 660 места, перфектна акустика и въртяща се сцена. Дейност в читалището развиват 17 състава и школи, които обхващат около 280 деца. Библиотеката е с богат фонд и годишно пред нея минават към 5000 читатели. 
Председателят на настоятелството добави още, че в момента "Заря 1858" кандидатства пред министерството на културата за отпускане на средства за ремонт, като намерението е за подмяна на сегашните седалки за зрители.