Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел ще встъпи в длъжност днес, като положи клетва в присъствието на членовете на двете камари на парламента и много други гости, предаде ДПА.
Церемонията по полагане на клетва ще се състои в 14 ч. местно време (15 ч. българско време) във Владиславската зала на Пражкия замък.
Шестдесет и една годишният Павел, ново лице в политиката, бе избран за президент на Чехия на балотаж в края на януари, след като с лекота победи популисткия бивш премиер Андрей Бабиш, получавайки 58,3 процента от гласовете.  Павел поема поста от 78-годишния Милош Земан, който подкрепяше идеята за сближаване с Китай и Русия, но не участва в изборите след два петгодишни мандата.
В Чехия ролята на президента е до голяма степен церемониална и той разполага с ограничена власт, но като държавен глава представлява страната на официални събития и може да има значително влияние върху общественото мнение.
Президентът официално назначава правителството и е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Чешкият президент има право еднократно да връща закони на парламента.