Тричленен състав на Окръжния съд в Стара Загора потвърди определението на Районния съд в града за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо ученик на 18 години, обвинен за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.  
С. С. е задържан на 196-и километър на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора. Тийнейджърът е използвал товарен автомобил, марка „Ивеко“.
С обвиняемия се е свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 хил. лв., казват от съда. С. С. се съгласил и за целта на 26 февруари т.г. двамата се срещнали. На ученика било предоставено превозното средство, собственост на друг човек.
Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България, с крайна точка границата със Сърбия, срещу около три хиляди евро или 3500 долара на човек. Част от мигрантите са платили сумите за трафика на хора в Турция. Достигнали са до оградата на турско-българската граница с водачи са и през тъмната част на денонощието, с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии, преминали на територията на България. Вървели са пеша около три-четири дни и на 27 февруари са достигнали до село Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 души.
Окръжните магистрати са приели направения извод, че е налице реална опасност С. С. да се укрие или да извърши друго престъпление. Макар той да е с чисто съдебно минало, да има постоянно местоживеене и все още да е учащ, извършеното от него деяние разкрива изключително висока степен на обществена опасност, тъй като е подпомогнал голям брой чужденци – 57  афганистански граждани, да преминават през страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България и то по начин, поставящ в опасност живота и здравето им.
Определението на Окръжния съд в Стара Загора е окончателно и не подлежи на обжалване.