Ние трябва да бдим, за да не допуснем антисемитизмът, ксенофобията, агресията, етническата нетолерантност да задават дневния ред на съвременното общество. Това се посочва в поздравителен адрес от името на министъра на културата Найден Тодоров, което бе прочетено на международната конференция в София „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“.
Българският народ тази година почита забележителния исторически акт на съпричастност и кураж, довел до спасяването на неговите съграждани от еврейски произход, напомня министър Тодоров. Според него това е важен модел за гражданско поведение, което сме длъжни да следваме и днес. 
По думите му богатата със събития програма за отбелязването на 80-та годишнина от този акт показва нашето преклонение и памет за това, което предците ни са направили за спасяването на българските евреи. Нека вложим истинска енергия в тази мащабна инициатива, в която участваме всички ние, представителите на държавните институции, местните власти, на гражданските организации, научната общност, а също и вие – последователите на българските юристи, които в едни от най-срамните страници на европейската история са имали смелостта да помогнат на своите съграждани евреи, призовава министърът на културата. 
Тогава каузата е обединила заклети политически противници, зад нея са застанали обикновени граждани, политици, интелектуалци, Българската православна църква и други религиозни общности, и не на последно място – юристи, отбелязва Найден Тодоров. По думите му много магистрати са издигнали глас в защита на еврейското население, рискувайки своя личен и професионален просперитет.
Министър Тодоров изразява и своята подкрепа за инициативата за поставяне в София на паметник на юристите спасители на българските евреи.