На 91 години композиторът Джон Уилямс, създател на музиката за филмите "Междузвездни войни" и "Челюсти" е напът да стане най-възрастният носител на награда "Оскар", съобщи АФП. 
Уилямс е създател на музиката към филма на Стивън Спилбърг "Семейство Фейбълман", която е номинирана за най-добра филмова музика на предстоящите награди "Оскар". Така Уилямс стана най-възрастният номиниран за наградите на Американската киноакадемия. При евентуално присъждане на наградата той би станал и най-възрастният носител след сценариста Джеймс Айвъри.
Това би била и шеста награда на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ за маестрото.
Джон Уилямс е композирал музиката към "Индиана Джоунс", "Спасяването на редник Райън", "Амистад", "Хари Потър" и др. Той е рекордьор по брой номинации на жив артист за наградата "Оскар" - 53. Повече номинации има само Уолт Дисни - 59. Случвало се е творби на Уилямс да си съперничат в една и съща категория.
Изглежда невероятно човек да работи толкова дълго, каза наскоро композиторът пред Ен Би Си. 
Джон Уилямс е известен с мащабните си неоромантични творби, повлияни от Рихард Вагнер. 
Уилямс е син на перкусионист. Израства в Ню Йорк, където учи музика. Мечтата му е да бъде концертиращ пианист, но композирането се оказва неговата истинска сила.
След дебюта си във филмовия бизнес - той свири на пиано, адаптирайки за голям екран "Уестсайдска история" на Ленард Бърнстейн, идва и първата номинация за "Оскар" през 1967 г. за музиката към "Долината на куклите". Първата си статуетка печели за 'Цигулар на покрива" през 1972 г. 
Най-плодотворна се оказва работата му със Стивън Спилбърг. Уилямс композира музиката за "Шугърланд експрес" и "Челюсти". Истинските зъби в 'Челюсти" са мелодиите на Джон Уилямс, каза Спилбърг през миналата година по повод концерт в чест на 90-годишнината на маестрото. "Джон популяризира филмовата музика повече от всеки друг композитор в света."
Уилямс е работил и с друг филмов гений - Джордж Лукас, създавайки музиката за "Междузвездни войни". 
Той е автор на мелодиите на нашия живот, каза Густаво Дудамел за Уилямс пред "Ню Йорк таймс" през миналата година. "Слушайки неговата музика, ние преживяваме отново дадена епоха с нейния вкус и аромат."
Джон Уилямс е автор и на музикалната тема на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г.