За първи път в седемгодишната история на наградите „Най-добрият град за живеене в България, връчвани от в. „24 часа“ и Дарик радио победителите за 2013 г. са два града.

Велико Търново и Бургас получиха голямата награда с по 40 точки, получени от 20-те критерия, по които се оценяват градовете в класацията. Велико Търново получава голямата награда за първи път, а Бургас за трети път и за втора поредна година.

Двамата победители бяха наградени от министър-председателя Пламен Орешарски на церемония в Националната художествена галерия в София.

Критериите, по които се оценяват обективно градовете в България включват екологично състояние, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини, състояние на главната улица, брой паркоместа и време за престой в задръствания, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и гимназии с изучаване на чужд език, статистика за престъпността, раждания на глава от населението и пр. Класацията на най-добрите български градове бе подпомогната от Банка ДСК.

Бургас получи и наградата на публиката като победител в анкета сред читателите на в. „24 часа“ и Дарик радио. Анкетата бе публикувана на интернет сайтовете на двете медии в продължение на 2 месеца. Бургас се оказа най-добрият град за 26% от читателите на вестника, в негова полза гласуваха и 67 215 слушатели на Дарик Радио.

Две награди отнесе и София. Столицата бе отличена като „Най-добър бизнес град на България“ и „Най-добър град за културен живот“. Пловдив пък получи табелата "Най-красив град на България". „Най-зелен град на България“ пък стана Кюстендил, а за най-перспективен бе отличена морската столица Варна.

За първи път бяха връчени и специални награди в три нови категории.
За „Най-добър малък град“ бе отличен Аксаково, най-младият град в България. Аксаково получи статута на град през 2004 г. и за 10 години успя да се превърне в един от най-бързоразвиващите се градове в България. Аксаково е и водещ по критерия най-много привлечени евросредства на глава от населението.

„Най-бързорастящ град“пък стана Несебър. На фона на демографската криза в последните години Несебър традиционно е с най-голям естествен прираст. Въпреки че градът не може да достигне нивата на раждаемост на големите градове като бройка бебета, преизчисляването на новородените спрямо населението го поставя на челно място в страната.

За първи път имаше награда и за „Най-добър български град извън пределите на страната“. Тя отиде в сръбския град Димитровград, чието българско име е Цариброд. Основният критерии за оценяване в тази категория е начинът, по който градовете извън България съхраняват българщината и доколко подържат връзки с България.
Кампанията „Най-добрият град за живеене” се провежда от 2007 г. като през първите две години за „Най-добър град за живеене” беше избран Варна. След това София оглави класацията. В четвъртото издание на инициативата град номер едно стана Бургас, а в петото издание - София.