Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на Свети Патрик.
По този повод британският в. "Дейли телеграф" припомня няколко факта, свързани със светеца, толкова тачен от ирландците.


1. Свети Патрик е светецът - покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера. Родителите му са били римски граждани, живеещи или в Шотландия, или в Уелс, според различните версии на историята.

2. На 14 години Патрик е пленен и откаран в Ирландия, където прекарва 6 години в робство, заставен да бъде пастир на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.

3. Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Донесъл в Ирландия латинската азбука.

4. Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

5. Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но заради използваната от него детелина по време на проповедите, почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

6. В деня на Свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: "Нека покривът над главите ни никога не паднe и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят".

7. Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи.

8. Смята се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 година. Затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. В Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празник е и в канадската провинция Нюфаундленд.

9. По традиция празникът се отбелязва с парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора. В Чикаго реката е окъпана за няколко часа в зелена светлина. Но най-големият парад е в Ню Йорк. В Южното полукълбо най-големи чествания има в Сидни.