Нови разкрития около изчезналия "Боинг" 777 на Малайзийските авиолинии - смята се, че самолетът все пак се е отклонил от маршрута за Пекин.
Той е летял на 1500 м височина или дори по-ниска, така че да не може да бъде засечен от радарите. Това съобщават източници от разследването.
Според премиера на Малайзия някой на борда на самолета е изключил нарочно комуникационните системи, което да не позволи локализирането на летателния апарат.
Търсенето на полет 370 вече включва територията от Казахстан до южната част на Индийския океан.
По данни на следователите, самолетът е имал достатъчно гориво за още седем часа във въздуха след изчезването си от радарите, което се случи на 8 март.
Според друга версия машината може да е минала под радарите и да е достигнала контролирани от талибаните бази на границата между Северозападен Пакистан и Афганистан.
Вчера стана ясно, че вече 25 страни участват в координираната от Малайзия операция по издирването, което се провежда по суша и море.
"Броят на страните, участващи в издирвателните операции на полет MH370, се увеличи от 14 на 25, което крие и нови предизвикателства в областта на координирането и дипломацията", заяви министърът на отбраната и на транспорта на Малайзия Хишамуддин Хюсейн.
Франция съобщи, че ще изпрати в Куала Лумпур трима специалисти от Службата за разследвания и анализи за сигурността на гражданската авиация, за да участват в издирването на "Боинг" 777.
Австралийският премиер пък потвърди, че няма данни изчезналият малайзийски самолет да е бил засичан край Австралия.
Тони Абът заяви в понеделник, че от историята трябва да бъдат направени съответните изводи и да се предприемат мерки за пълно проследяване на летящите самолети, съобщи АФП.