162 огнестрелни и газови оръжия ще бъдат изнесени на търг през април от столичната дирекция на приходната администрация.

В списъка са включени както колекционерски оръжия – пистолети "Маузер", карабини "Манлинхер" и др., така и употребявани пистолети, карабини, пушки и пълнители за тях. Някои от оръжията са с възстановими функции, а други могат да се използват само за резервни части.

Част от продаваните оръжия са изоставени от собствениците си след изтичане срока на техните разрешения. Други са отнети в полза на държавата от съдебните органи и също подлежат на публична продан, съобщават от приходната администрация.

През април столичната НАП ще обяви за публична продан и изделия от злато, сребро и скъпоценни камъни на обща стойност около 100 хиляди лева. По-голямата част от артикулите са бижута - комплекти от колиета и обеци, гривни, брошки и др. Сред изделията, които ще бъдат продавани има брошки и пръстени с вградени диаманти, изумруди, сапфири и др. скъпоценни камъни, златна табакера, златни зъболекарски дискове, златна кутия с блюдо, златни и сребърни монети. Ще бъдат изнесени на търг и сребърни комплекти прибори за хранене, датиращи от 1896 г. с гравиран монограм (фамилен герб), както и стари джобни часовници, повечето от които изработени от неблагороден метал. Част от изделията са уникат и авторска изработка, а други са с антикварна стойност.

На търг предстои да бъдат изнесени и машини за производство на цигари (цигарено-филтров агрегат, филтропоставяща машина, пълначна машина, целофанираща машина, целофанираща стек машина и др.) на обща стойност 84 хиляди лева. Машините са иззети от цех за нелегално производство на тютюневи изделия.

От Националната агенция по приходите правят уточнението, че за участие в търга за огнестрелните и газови оръжия се допускат само лица, които притежават актуални разрешения за извършване на някои от дейностите, посочени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Кандидат-купувачите могат да наддават за една или повече групи. Предложенията за участие в търга се представят за всяка вещ или група вещи поотделно в срок от 2 до 4 април т.г. В същия срок трябва да бъде внесен и депозит от 20 на сто от първоначално обявената тръжна цена за съответната вещ или група.