Присъединяването на украинския полуостров Крим към Русия е било одобрено от 96,6% от участниците в референдума вчера, сочат окончателните резултати, обявени тази сутрин от проруския премиер Сергей Аксьонов в Туитър.

"Окончателните резултати от референдума са 96,6% за!", съобщи Аксьонов. 

Парламентът на Крим гласува единодушно за присъединяване към Русия,

съобщи официален източник.

Президентът на САЩ Барак Обама е заявил в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, че

Съединените щати никога няма да признаят референдума в Крим

предаде АП.

Разговорът се е състоял в неделя вечерта след края на гласуването.

САЩ отхвърлят резултатите от референдума, протекъл под натиска на руската военна интервенция, заявил Обама
и предупредил, че Вашингтон е готов да наложи на Москва санкции заради кризата.

„Обама подчерта, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласувано с европейските ни партньори ние сме готови да наложим на Русия да плати допълнителна цена за действията си“, гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс.
Обама е настоял Путин да работи с Украйна и със западните страни за дипломатическо уреждане на кризата, каквото все още е възможно, но руските военни нахлувания в Украйна трябва да бъдат прекратени, се казва в декларацията на Белия дом, цитирана от АП.

Американският президент е поискал Путин да подкрепи разполагане на международни наблюдатели, за да съдействат за предотвратяване на насилие в Украйна, която се готви за избори през пролетта, посочва АП.

Така нареченият референдум в Крим – територия, незаконно окупирана от Русия, е нелигитимен, заяви канадският премиер Стивън Харпър.

„Така нареченият референдум в неделя се състоя в Крим, окупиран незаконно от военни сили. Неговите резултати не отразяват нищо друго освен руския военен контрол“, каза Харпър.
„Този референдум е нелегитимен и няма никаква правна стойност. Канада не признава неговите резултати“, посочи канадският премиер в декларация. Канада работи със страните Г-7 и с други съюзнически държави, за да съгласува допълнителни санкции срещу отговорните лица, гласи декларацията.
Стивън Харпър, който ще посети Украйна в събота, смята, че „безотговорните и едностранни мерки на Владимир Путин“ ще допринесат единствено за засилване на икономическата и политическата изолация на Русия от международната общност.

Японското правителство призовава Русия да не анексира Крим,

заяви главният секретар на правителството, цитиран от АФП. Нашата страна не одобрява резултата от референдума и призовава Русия да зачита международното право, както и суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави той. Япония ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, подобно на западните държави, пише икономическият всекидневник „Никей“.

Великобритания нарече фарс вчерашния референдум

в Крим за присъединяване към Русия и отказа да признае резултата от него.
Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че Великобритания няма да признае нито референдума в Крим, нито неговия резултат. “Призоваваме Русия да започне диалог с Украйна и да уреди кризата в рамките на международните закони„, добави говорителят. Външният министър Уилям Хейг заяви преди днешната среща на външните министри на страните в Европейския съюз, че референдумът нарушава украинската конституция.

„Няма нищо в начина на произвеждане на референдума, което да ни убеди, че той е законен. Това е фарс в демократичната практика. Обединеното кралство не признава нито референдума, нито резултата от него, подобно на мнозинството от международната общност“, каза Хейг.

Той отправи призив към колегите си от ЕС да подкрепят мерки, които да изпратят силен сигнал на Русия, че това предизвикателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще има политически и икономически последици.

Запазването на териториалната цялост на Украйна е един от основните приоритети на турската дипломация,

заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на среща в Измир с лидера на кримското татарско малцинство Мустафа Джемилев.
Безпокои ни случилото се и увеличаващото се напрежение. Турция полага големи усилия, за да няма стълкновения в Крим и кримските татари да не пострадат. Анкара също така води активна дипломатическа работа с цел запазване на суверенитета, както и на териториалната и политическата цялост на Украйна, каза Ердоган снощи, цитиран от Анадолската агенция. Джемилев пристигна в Измир късно снощи и обсъди с турския премиер ситуацията в Крим и състоялия се референдум.

Румъния няма да признае резултата от незаконния референдум в Крим,

заяви снощи президентът Траян Бъсеску, цитиран от Франс прес. „Гласуване, организирано под заплахата на военна окупация, не може да бъде признато за законно от международната общност“, добави президентът. Преди това външният министър Титус Корлъцян заяви,че признаване на резултатите от така наречения референдум в Крим ще разбие на парчета границите в Европа. Румъния, чиято енергетика не е силно зависима от руския газ, иска твърд, ясен и остър отговор от ЕС, каза външният министър.

Съветът на ЕС по външни работи ще заседава днес в Брюксел,

като основна тема ще бъде обстановката в Украйна. Очаква се министрите на външните работи да се обединят около позиция, свързана с референдума за отделянето на Крим от Украйна и приобщаването му към Руската федерация. Те ще приемат и решение, свързано с очакваното подписване на споразумението за асоцииране между ЕС и Киев в политическата му част.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани. Вероятно министрите ще обсъдят конкретен списък с имена. Съществува възможността списъкът да бъде оставен за утвърждаване от държавните и правителствените ръководители на ЕС, които ще заседават в Брюксел в четвъртък и петък.
Външните министри днес се очаква да разговарят за енергийните отношения на ЕС с Русия, както и за т. нар. енергийна дипломация. В тази част от заседанието ще участва и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който преди дни се обяви за отлагане на преговорите по проекта „Южен поток“.