ЕС официално осъди референдума в Крим, определяйки го като "незаконен и нелегитимен", и съобщи, че утре ще бъде взето решение за санкции.

"Референдумът е незаконен и нелегитимен и резултатът от него няма да бъде признат", съобщиха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу в съвместно комюнике. Този референдум "противоречи на украинската Конституция и на международните правила", допълниха те.

Предвид последните събития външните министри ще "обсъдят ситуацията утре в Брюксел и ще се произнесат за допълнителни мерки съгласно декларацията на държавните и правителствените ръководители на 6 март", се казва още в комюникето.

Тогава европейските лидери се споразумяха да наложат насочени санкции под формата на замразяване на авоари и забрана за издаване на визи, ако Русия не започне бързо намаляване на напрежението. Посланиците на 28-те държави членки на ЕС ще проведат среща в късния следобед, за да изготвят списък на руски и украински представители, подкрепящи Русия, на които да бъдат наложени санкциите, съобщи дипломатически източник.

Списъкът ще бъде оповестен преди провеждането на срещата на министрите, която трябва да започне утре в 9,30 ч. "Решение на кризата може да бъде намерено само, ако работим заедно в дипломатически план, включително чрез преки разговори между украинското и руското правителство", заявиха Барозу и Ромпой.

Това решение "трябва да се основава на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", подчертават те. "Призоваваме Русия да изтегли въоръжените си сили, за да ги намали до нивата им преди кризата, и те да останат в постоянните си казарми в съответствие със съществуващите споразумения", допълват европейските лидери.