За мен такъв тип координиране на позициите на кабинета и подкрепящите парламентарни групи е условие за по- добра работа на изпълнителната власт.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференция след края на семинара на БСП и ПГ на Коалиция за България съвместно с правителството в Боровец.

По време на дискусиите бяха разисквани конкретни политики по сектори - държавност, икономика, социална и регионална политика. Премиерът отбеляза, че не е имало въпроси, по които парламентарната група да е изказала отрицателно становище. "Това е логично, защото се движим по програма, която е одобрена от БСП", каза министър-председателят.

На въпрос за Лясковец премиерът заяви, че вече е изискал мнение на представителите на МВР, на здравните и на социалните власти. "Ще създам още през тази седмица работна група от трите ведомства, която да погледне на целия проблем като системен, за да може да се вземат превантивни мерки. Ще им дам кратък срок на работа", каза министър-председателят.

"На многобройните ми срещи с представители на бизнеса, в това число със занимаващите се със земеделие, често поставят въпроса да се подпомогне създаването на експортни възможности, тъй като те самите са разпокъсани и трудно осигуряват достъп дори до местния пазар, да не говорим за експорт. Ще се направи работна група, която ще излезе с предложения след съгласуване със сдруженията на различните селскостопански производители от браншовете", добави още премиерът Орешарски. На журналистически въпрос той каза, че с приоритет ще се подкрепят високо технологичните производства, но няма да се забравят и традиционни индустрии, които също имат значителен принос към икономическия растеж.

За позицията за Украйна премиерът изброи три ключови елемента. На първо място той подчерта подкрепата за българското малцинство, на второ - териториалната цялост на Украйна, а на трето- призивът към украинското правителство да деескалира напрежението. "Ние, заедно с още няколко страни-членки на ЕС сме най- малко заинтересовани от санкции", добави министър-председателят.