Енчо Данаилов е роден на 20 октомври 1957 г. в Русе. Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Атанас Илков, специалност "Актьорско майсторство за куклен театър". По-късно самият той става преподавател по актьорско майсторство за куклен театър, за пантомима и за анимационна режисура. Освен водещ на предаването за деца "Кой е по-по-най", Бате Енчо е и художествен директор на детския развлекателен комплекс "Палавници".
В четвъртък, след елиминации, той и партньорката му Петя Димитрова отпаднаха от танцувалното шоу "Дансинг старс", което се излъчва по Нова тв. Те се състезаваха срещу Нели Атанасова и Атанас Месечков.



- Бате Енчо, ще продължите ли с танците, след като отпаднахте от "Дансинг старс"?

- Да, вече съм се уговорил. Продължавам, за да стана добър. Близо до дома ми има много добра школа по спортни танци.

- Колко често ще ходите?

- Два пъти седмично.

- Съжалявате ли, че отпаднахте от шоуто?

- На 13 март - Бате Енчо срещу Атанас Месечков, "Лудогорец" срещу "Валенсия". Паднахме, но не защото сме слаби играчи, а защото противникът беше много силен. (Смее се.) Човек не трябва да се тръшка, когато не успее. Неуспехите само учат хората на по-добри неща. А и за мен това преживяване беше истинско щастие - научих много неща и промених себе си. Това се мъча да науча и децата. Прочетох една хубава мисъл още преди да започна в "Дансинг старс": "Изкачване на върха ти дава възможност да видиш света отвисоко и той да види теб. Но и самото изкачване, дори да не стигнеш върха, също е от полза, защото ти виждаш света около себе си." А за мен се откри един много голям свят.

Искам да се извиня публично за едно мое изказване. На елиминациите казах, че на Петя се падат все дебели и стари артисти. В никакъв случай не съм имал предвид никого, нито Люси Иларионов, нито друг. А и е много по-млад от мен. Когато аз бях преподавател в НАТФИЗ, той беше студент. Но ако се е обидил, много се извинявам на него, на цялото му семейство, на майка му, която го е отгледала от малко бебенце, не съм визирал никого, имах предвид себе си и това, че аз - старият дебел актьор, се паднах на Петя. А и в "Дансинг старс" той стигна доста напред и се справи страхотно с танците. Петя дори ми каза, че много от хореографиите е измислил той. Дано не ми се сърди. Не съм искал да обидя никого,

искам да съм пример
на всички над 55 г.


- да не се изоставят, да направят промяна със себе си, да гледат на живот като на истински живот, а да не се отчайват, че са стари и дебели.

- Имахте ли опит с танците преди шоуто?

- Имам, но предимно с тези, свързани с анимация. От година и половина правя танцово шоу, но то е със смешни танци. Спортните танци са съвсем друго, с което досега не съм се срещал.

- Защо се съгласихте да участвате?

- Поканиха ме от екипа на "Олд скул". Продуцентът Нико Тупарев вече е дал интервю в "24 часа" и това, което най-много ме изкефи - не го казвам аз, цитирам го, е, че в това шоу е поканил най-сексапилните мъже в България. За което много му благодаря - как да не се навия да участвам?

- Колебаехте ли се, или решихте веднага?

- Помислих една седмица, защото това е тежка физическа работа и е подходяща за по-млади хора. Но откакто започнах, се чувствам в страхотна форма. На 24 февруари започнахме с Петя да репетираме.

Тогава бях 92 кг, а
сега съм 83 кг


Ако бях стигнал да финала, щях да съм 78 кг - такъв беше планът. (Смее се.)

- Как ви промени шоуто?

- Промених целия си режим на живот. Каузата, която подехме - партньорката ми Петя като учителка на много ученици, аз като водещ на детското предаване "Кой е по-по-най" и художествен директор на единствения детски развлекателен комплекс в България, е да убедим хората, че не трябва да се хранят и да пият прекомерно. Тоест ние сме против всеобщото затлъстяване на планетата. Това е много сериозен проблем, който еднакво заплашва човечеството, както всички останали неизлечими болести като рак и СПИН. Затова спрях алкохола или ако си позволя да пийна нещо, то е 50 г ракийка или мастика. Спрях бирата. Позволявам си да пийна понякога, но не всеки ден. Това, което си позволявам да пийна всяка вечер, е един антиоксидант - световноизвестен още от древните гърци, че и от по-стари времена - червено винце. Но ако съм много жаден, го разреждам, както древните гърци са го разреждали - една част вино и две части вода. Всичко това ще продължа да спазвам и занапред.

- Променихте ли и храненето?

- Хубаво е да се яде толкова, колкото да те засити, не повече. Твърдата и течната храна, която поглъщаме, не трябва да е повече като обем от двата юмрука, свити и поставени един срещу друг. Противник съм на теорията, че трябва да се пият много течности. Не трябва да се пие много вода - това разширява стомаха, натоварва клетките, трябва да се абсорбира, а това не става лесно. Няма отделна канализация, тя отива там, където отива и твърдата храна. Трябва да пиеш вода често, но по малко. А и когато ти се допие, е не защото така са казали диетолозите. Човек трябва да слуша организма си, а хората не го правят. (Смее се.)

- Консултирахте ли се със специалисти за храненето?

- Изчел съм много литература, говорил съм с много специалисти, но съм си изградил собствена система. Повлиял съм се, разбира се, от много хора. Един от тях е покойният генерал Владимир Стойчев - дългогодишен председател на българския олимпийски комитет и много известен състезател в конния спорт, участник във Втората световна война. Той доживя до преклонна възраст. Той казваше, че спазва хранителния режим на индианците в Северна Америка. Те само вечерят. Трябва да погледнеш организма като един двигател, като механизъм. Когато се наядеш, към стомаха има голям приток на кръв. Така че не само индианците, а и лъвът, всички животни в природата ядат и лягат да спят. Когато се наспят, стават, извършват дейности, хапват нещо малко. Защото тази кръв, която отива към стомаха, им трябва, за да си свършват работата.

- Вие само вечер ли се храните?

- Да. Е, както казах, човек трябва да слуша тялото си. Ако сутринта ти се прияде нещо, може да се хапне половин препечена филийка със стотина грама сирене, едно варено яйце. Ако прегладнееш, трябва да хапнеш. Но аз съм против тъпченето. Не може сутринта да изядеш 3 пържени яйца с бекон и така нататък. Вечер организмът работи най-активно.

- Спортувате ли?

- Да, имам набор от упражнения, с които загрявам. Преди тренировки загрявах вкъщи и тогава отивах в залата. Системата от упражнения е основана на принципа на затопляне и раздвижване на всички части на тялото чрез разпъване и протягане, но основно сухожилията. Мускулното влакно е еластично, но силата на човека, а и на животните са намира в сухожилията. Пак погледнете тях - какво правят, като се събудят или когато са били в покой - стават и се изтягат едно хубаво. Тази система е коренно различна от фитнеса, аеробиката и така нататък.

От миналата година започнах да правя и демонстрации - производствена гимнастика. Правил съм го в няколко фирми, където хората работят на компютри и водят заседнал начин на живот. Те са много полезни упражнения. Освен наблюдението ми върху животни и опита ми в източните бойни изкуства и по-специално в ушу, много съм заимствал от японската система на производствена гимнастика. Това при тях е всекидневие.

Занимавам се и с
гимнастика за бебета,


като първите бебета и единствените, с които съм го правил, са моите дъщери. Едната вече е актриса в Народния театър, явно имат резултат упражненията. (Смее се.) За другата - сега е абитуриентка, тепърва ще видим. Но психофизическото управление на тялото им е под пълен контрол. Сега ще започвам с внучето.

- Дядо сте отскоро. Кога се роди Васил?

- На 12 октомври. Кръстен е на другия си дядо. Дъщеря ми Дорис живее в Пловдив със съпруга си Георги. Васко е моята зодия - Везни. Като се събуди, само се усмихва, пее и гука - звездичка. Той ми е най-доброто и най-малко приятелче и го чакам с нетърпение да ми дойде на гости другата седмица още от петък. Пловдивската рода ще дойде на премиерата ми на 21 март.

- Това ли е първата ви роля в драматичен театър?

- Да, пиесата имаше вече премиера, аз влизам, за да заместя един актьор, който има много ангажименти. Аз играя санитар в погребално бюро. Участват и Константин Лунгов, Павел Владимиров, Станислава Ганчева и Петър Попов от "Атлас". Режисьор е Георги Ангелов-Гоби.