Научноизследователският център по енергиен бизнес и инфраструктура към Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София организира днес научен форум "Енергийната трансформация в България в контекста на плана RePowerEU", съвместно със Съюза на икономистите в България и Министерство на икономиката и индустрията, съобщиха от висшето училище.
Форумът ще започне в 10:00 часа в Голяма конферентна зала в УНСС и ще бъде открит от Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията, и проф. д-р Димитър Димитров, ректор на университета.
Форумът включва два панела, като в тях ще вземат участие представители на ръководствата на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, Държавна консолидационна компания, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, Институт за енергиен мениджмънт, Министерство на икономиката и индустрията, Институт за икономически изследвания към Българска академия на науките, Българска асоциация в атомната индустрия, Съюза на икономистите в България, Българско геополитическо дружество, инвеститори и учени от различни структури в страната и чужбина. 
Ръководител на проектната инициатива е доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура към катедра "Икономика на транспорта и енергетиката" на УНСС. За значимостта на форума той подчерта: "Планът RePowerEU не е ориентиран само към енергийната индустрия, а пряко ще повлияе на всеки сектор на икономиката ни през следващите 15 години".
С оглед необходимостта от бърза реакция от страна на България в контекста на плана RePowerEU и отразяването на заложените в него цели в актуализираните версии на националния план за възстановяване и устойчивост ще се дискутират следните теми:
·       Зеленият амоняк и алтернативни горива в процеса на енергийна трансформация
·       Въздействието на плана RePowerEU върху българската електроенергийна система
·       RePowerEU и конкурентоспособността на енергоинтензивната индустрия
·       Въглищата и енергийната сигурност в контекста на RePowerEU – особености на българския подход
·       Замяна на доставките от "Газпром" и дългосрочните перспективи за диверсификация
·       Зелената сделка и ускоряването на енергийния преход чрез плана RePowerEU
·       Българската икономика в новата енергийна пазарна реалност: императиви за промени
·       Ролята на плана RePowerEU в развитието на българската индустрия