Повишение на реализираните нощувки с 3-5 на сто през зимния сезон в сравнение с нивата от 2019 година прогнозира в интервю за БТА служебният министър на туризма Илин Димитров. Той участва в Първия национален кулинарен форум „Еволюция на вкуса“, който се провежда в Стара Загора. По думите му „вече не говорим за възстановяване на туризма, а за ръст. Очаква се първите данни да бъдат готови през следващите дни, но топлото време не попречи на зимния сезон, дори резервациите, които бяха направени по времето, когато нямаше сняг и бяха анулирани, бяха пренасочени от туроператорите за края на месец март. Показателите са много добри, курортите ни са пълни“, заяви още Димитров. Той допълни, че това е резултат от направената реклама в близки дестинации като Израел, Полша, Турция и Гърция и вече е допринесло за ръст на туристите към родните курорти.
Според министъра „потребителското поведение в последните години се промени. Все повече намаляват ранните записвания за почивки, в сравнение на това се покачиха т.нар. резервации last minute, в последния момент. Дори при намаляващи ранни записвания, те пак бележат ръст в сравнение с м.г., обясни още той.
Илин Димитров каза, че се залага на „агресивно рекламираме на всички пазари. Най-големият ни пазар е Румъния, там България участва като най-голям изложител в туристическото изложение, където щандът ни е 250 кв. м или със 100 кв.м повече от м.г. Взехме участие и в международното туристическо изложение, което се проведе в Белград, Сърбия. Там се срещнах със сръбския министър на туризма и младежта Хусеин Мемич, с който дискутирахме съвместни инициативи. Обсъдихме и възможността Сърбия и Република Северна Македония да подкрепят кандидатурата на България за участие в изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм (СОТ), чиято среща предстои на 28 май в София. „Нашата амбиция е да влезем в изпълнителния съвет на СОТ“, допълни Димитров.
Служебният министър обясни, че в момента министерството работи върху промяна в начина, по който се рекламира България. „Правим т.нар.роудшоу или това означава, че българска делегация, състояща се от над 20 фирми, представя продукта си“, разказа още той. Такъв тип реклама е правена в Полша и Германия, където са проведени над 1800 срещи за пет дни. „След тази наша активност вече имаме няколко нови авиолинии, които вече летят до летните ни летища“, посочи още Димитров. От думите му стана ясно, че полетите на летище София са малко под нивата от 2019 година. „Летище София се възстановява с темповете на Истанбул, благодарение на зимния сезон, очакваме летния сезон да наваксаме“, допълни министър Димитров. 
Министър Илин Димитров каза още, че предстои туристически аташета да бъдат изпратени в Турция, Румъния и Великобритания. Те ще бъдат в основата за изграждане на бранда на България.