Демонстранти в защита на демокрацията отбелязаха днес годишнината от извършеното през 1986 г. с подкрепата на армията "народно въстание" във Филипините, предаде Асошиейтед прес.
Фердинанд Маркос-младши, синът на тогавашния диктатор, свален при въстанието, сега е президент на страната.
Около 1400 демонстранти, някои развяващи филипински знамена с лозунги, гласящи "Никога да не забравяме", се събраха на свято за демократичните протести място покрай главната магистрала в столицата Манила. Същият брой леви активисти, които носеха фигура на Маркос-младши, изобразяваща го като паразит, се събраха на отделен протест край паметник наблизо, посветен на борбата за демокрация.
Милиони филипинци се събраха през февруари 1986 г. на обикновено задръстената от движение, оживена магистрала, за да защитят висшите официални представители на армията и на отбраната, които напуснаха администрацията на тогавашния президент Фердинанд Маркос, подготвяйки се за битка в два съседни лагера. Болнавият президент, който наложи военно положение от 1972 г. до 1981 г., беше изгонен заедно със своето семейство и приближените си в изгнание в САЩ, където почина три години по-късно.
Въстанието получи голям международен отзвук и се превърна в предвестник на промяна за авторитарните режими. Но през почти четирите десетилетия след него бедността, лишаването от земя, рязкото засилване на неравенството между богатите и бедните, както и несправедливостите останаха дълбоко вкоренени в страната. Наследството от въстанието, извършено почти без капка пролята кръв, потъна в забрава.
Семейство Маркос се върнаха във Филипините през 1991 г. и постепенно се издигнаха отново до политическата власт. Това стана въпреки плячкосването и масовите жестокости в нарушение на човешките права, които безславно бяха свалили от власт почтения глава на семейството.
През май миналата година синът и съименник на Маркос спечели президентските избори с решителна победа и се върна на власт, едно от най-драматичните в историята завръщания.