Отговорничката за оръжията на снимачната площадка на филма "Rust", на която беше убита операторка, пледира невинна при първото си официално явяване пред съда, предаде Асошиейтед прес. 
Миналия месец на Хана Гутиерес-Рийд и на актьора Алек Болдуин бяха предявени обвинения в убийство по непредпазливост на операторката Халина Хъчинс, която почина, след като беше ранена по време на снимките в ранчо в покрайнините на Санта Фе, щата Ню Мексико, през октомври 2021 г.
Съдия от Ню Мексико определи и условията за освобождаване на Гутиерес-Рийд, като тя получи разрешение да разполага с оръжие в дома си с цел самозащита. Адвокатът ѝ казал на съдията, че клиентката му е получила множество заплахи и е била принудена да подаде молба за ограничителна заповед срещу преследвач. Той заяви също, че властите са публикували документи, свързани със случая, и не са редактирали лични данни на оръжейничката, включваща телефонни номера.
Прокурорът по делото Мери Кармак-Олтуайз категорично се противопостави на искането заради "небрежното боравене" на Гутиерес-Рийд с огнестрелни оръжия и пушки на снимачната площадка на "Rust". Тя предложи жената да се премести или да държи в дома си бухалка или лютив спрей.
Съдията забрани на Хана Гутиерес-Рийд да контактува със свидетели, които биха могли да дадат показания в хода на делото. 
Малко преди това при явяването си в съда актьорът Алек Болдуин се отказва от изслушване, целящо да му бъдат разяснени правата, и пледира, че е невинен по отправените му обвинения. Съдията разреши на актьора да има ограничен контакт с потенциални свидетели във връзка с плановете за завършване на снимките на филма "Rust", но без да обсъжда с тях инцидента. Други условия за оставането на Болдуин на свобода са забрана за консумация на алкохол и притежание на оръжия, включително огнестрелни.
Снимките на "Rust" бяха спрени заради смъртта на Хъчинс. Очаква се работата да бъде възобновена тази пролет, без да се използват истински оръжия или боеприпаси. 
Алек Болдуин, който изпълнява главна роля и е съпродуцент, и отговорничката за оръжията Хана Гутиерес-Рийд могат да получат до 18 месеца затвор и глоба от 5000 долара съгласно законите на Ню Мексико, където е стана инцидентът.
Според властите Болдуин е насочил пистолет към Хъчинс, когато оръжието само е произвело изстрел и така е загинала операторката, а режисьорът Джоел Соуза бе ранен.
Адвокатът на Болдуин Люк Никас настоява, че обвиненията са "ужасна съдебна грешка". Той заяви, че клиентът му е разчитал на професионалистите, с които е работил, и "не е имал причина да смята, че в пистолета има боен куршум".
Помощник-режисьорът Дейвид Холс, отговарял за безопасността на снимачната площадка, пък подписал споразумение, като се призна за виновен в непредпазливо използване на смъртоносно оръжие. Той твърди, че може да е боравил с оръжието неправилно, преди то да е дадено на Болдуин.  Съдия ще се произнесе по споразумението през март. 
Междувременно продуцентите на "Rust" се съгласиха да платят глоба от 100 000 щатски долара заради обвинения в нарушения на сигурността на работното място по предложено споразумение от регулаторните органи за безопасност на труда в щата Ню Мексико.
Междувременно