Министерството на туризма, Икономическа полиция, дирекция "Автомобилна администрация" и Комисията за защита на потребителите започнаха тази сутрин проверки за нерегламентиран превоз на ГКПП "Кулата". Обект на проверката са туроператорите и туристическите агенти - за извършване на нерегламентирана дейност, превозът на пътниците, изпълнението на правилата за работа и почивка на превозвачите, нерегламентираното превозване на товари.
"Проверяваме спазват ли се изискванията на Закона за туризма, вписани ли са превозвачите в националния туристически регистър и дали имат сключена застраховка за отговорност на туроператора, както и за нелицензирани екскурзоводи", каза пред медиите Елеонора Младенова - началник отдел "Регулаторни механизми в туристическите дейности" при Министерството на туризма. Тя посочи, че от началото на годината министерството е започнало срещи с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", Комисията за защита на потребителите и Главна дирекция "Национална полиция" за борба с нелоялната търговска практика в сферата на туризма. "Проверките ще продължат до края на годината, надяваме се да приключим окончателно с нелоялните търговски практики", каза още Младенова. 
Предвидените законови санкции варират в зависимост от нарушенията от 3 до 30 хиляди лева, каза Любомир Палаханов от Комисията за защита на потребителите. "Комисията проверява за нелоялните практики. След "Кулата" проверките ще продължат и в офисите на туроператорите и турагентите", уточни той.
"Извършваме планови проверки по международните автобусни линии - случайни и редовни, следим за изпълнение на всички европейски правила относно времената за почивки и управление на водачите. Продължаваме и работата по нерегламентираните превози на пътници, заедно с Икономическа полиция и всички органи, с които извършваме проверката", каза Антон Станев - директор на "Автомобилна инспекция" към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".
Той посочи, че дневно по пунктовете при такива проверки се регистрират по около 20 нарушения. Нарушенията при нерегламентирания превоз предвиждат финансова санкция в размер на 2 хил. лв. и принудителна - сваляне на регистрационна табела, уточниха инспекторите. 
Проверки ще има на всички пунктове, казаха още проверяващите, но не обявяват датите. Целта е да се спре дейността на фирмите в сивия сектор в бранша.