Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм по отношение на китайския мирен план за Украйна. В интервю за телевизия Ей Би Си, той също така потвърди намерението си да се кандидатира за втори мандат на поста догодина.
Схващането, че Китай може да договори края на войната, не е разумно, каза Байдън, цитиран от Ройтерс.
Американският президент се аргументира, че в плана "няма нищо, което ще бъде от полза за някой друг, освен за Русия." Руският президент Владимир "Путин аплодира (плана), така че как би могъл той да бъде нещо добро?", попита реторично Байдън.
Китайският план за мир в Украйна призовава и двете страни в конфликта да се споразумеят за постепенна деескалация и предупреждава да не бъдат използвани ядрени оръжия. Той до голяма степен повтаря позицията, възприета от Китай от началото на войната, отбелязва Ройтерс.
Американският президент потвърди, че засега Съединените щати няма да изпратят на Украйна изтребители Ф-16, за каквито настоява украинският му колега Володимир Зеленски.
Зеленски "няма нужда от Ф-16 сега. Изключвам (изпращането на такива военни самолети) за момента", каза Байдън.
В интервюто американският президент потвърди, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат на поста догодина, предаде Франс прес.
В същото време той уточни, че няма да бърза да обявява официално своята кандидатура. "Хората имат основания да си задават въпроси за моята възраст", призна 80-годишният Байдън, но подчерта: "Всичко, което мога да кажа, е: Гледайте какво правя!"
Медицински преглед миналата седмица стигна до заключението, че американският президент е жизнен и способен да изпълнява своите задължения, отбелязва АФП.
В интервю за Асошиейтед прес, първата дама Джил Байдън потвърди, че нейният съпруг е готов да се кандидатира за нов мандат на президентския пост.