В Нигерия днес гласуват за президент и за подновяване на състава на двете камари на парламента, предадоха Франс прес и Ройтерс.
Изборите се произвеждат в обстановка на несигурност и икономическа криза, отбелязва АФП. Ройтерс посочва, че нигерийците избират наследника на президента Мухамаду Бухари, който няма право на трети мандат, с надеждата най-многолюдната държава в Африка и най-голяма икономика на континента да поеме по нов път при следващия държавен глава след години на насилие и трудности.
За първи път след възстановяването на демокрацията през 1999 г. може да се стигне до балотаж. Основна причина за това е наличието на трети силен кандидат, който е възможно да обърка сметките на представителите на двете водещи партии в страната.
За фаворити предварително бяха смятани Бола Тинубу от управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили (КВПС) и Атику Абубакар от основната опозиционна сила - Народната демократична партия (НДП). Питър Оби от малката Лейбъристка партия обаче е изключително популярен сред градската младеж в Нигерия - страна, където 60 процента от населението са под 25 години - и това му дава шансове за успех. Оби дори води в някои проучвания на общественото мнение, отбелязва Ройтерс, но прави уговорката, че в западноафриканската държава няма надеждни анкети.
Друга неизвестна е избирателната активност, която в Нигерия по принцип е ниска. На предишните избори - през 2019 г., тя бе само 33 процента.
Право на глас в страната с население от около 216 милиона души на практика ще имат само над 87 милиона човека. За участие в изборите се бяха регистрирали повече от 93 милиона души, но 6 милиона от тях не са си взели избирателните карти.
Изборният ден няма да бъде дълъг - между 8:30 ч. (9:30 ч. българско време) и 14:30 ч. Ако в края му пред избирателните секции, които са общо 176 хиляди, все още има останали хора, те ще получат възможност да упражнят правото си на вот.
Според прогнозите Нигерия ще стане до средата на този век третата по брой на населението държава в света. Освен производител номер едно на петрол в Африка, страната задава и културните тенденции на континента.
Пред Нигерия обаче има много предизвикателства в един регион, където демокрацията като цяло е в отстъпление, а джихадистките групировки набират сила.
С охраната на изборите впрочем са натоварени близо 400 хиляди служители на силите за сигурност.