Кучета, спорт, природа  - ентусиастите от Спортен клуб „Мъшинг“ не само забавно ги обединяват, но превръщат забавлението в благотворителност. За БТА те припомниха, че клубът е основан преди десет години с цел да популяризира и в България мъшинга - развития в много страни отборен спорт с кучета, а заедно с това да възпитава у децата отношение към животните и природата и отговорност за тях.
Опашатите спортисти и стопаните им тренират заедно в различни дисциплини – каникрос, догтрекинг, байкджоринг, ски джоринг, догслед и скутеринг. Дали ще теглят шейна или ще тичат след велосипеда, кучетата изпитват неимоверна радост и укрепват връзката си с човека до тях, казват треньорите им. След тренировките са състезанията. Клубът за мъшинг спортове има вече дванайсет, включително и нощно – спомнят си го като особено весело. В надпреварата - през деня - се включват и тригодишни състезатели. 
От клуба, членовете на който стават все повече, обясняват, че за тях спортуването с кучета е начин на живот. Прекарените часове заедно определят като прекрасни. А главната им задача е да насърчават любов към животните, защита на тяхното здраве и достойнство, както и опазване на околната среда. Децата при тях учат именно това – как да се грижат за четириногите си приятели, колко е важно движението за всички породи кучета, колко е важна връзката на кучето със стопанина и колко важна е общата им връзка с поляната или гората. Отрано приемат здравословния начин на живот като прекарват повече време на открито. Заниманията с малките природолюбители са напълно благотворителни, отбелязват от Спортен клуб „Мъшинг“.
Колкото до съотборниците им, за някои спортове породата няма значение, за други нравът на кучето е важен. За да може да практикува догслед например – теглене на шейна, кучето трябва да е уравновесено и в разбирателство с другите кучета в екипа. Те също си помага и се учат едно от друго, отбелязват стопаните им и добавят, че общо взето четириногите се учат бързо. Индивидуалните тренировки с кучето също са забавление, всичко зависи от това как ще се предложи на домашния любимец новото за него занимание. Много е важно, съветват опитните състезатели, кучето да започне тренировки с командите „ляво“, „дясно“, „напред“ и „спри“. Обучението може да е и по време на  ежедневните разходки.
Като във всеки спорт, екипировката също е важна, кучето задължително трябва да е с хамут и да е прикрепено към хората с амортисьорен повод. Това е от значение и за здравето му. Продължителността на тренировките е добре да се увеличава постепенно и то най-рано след като кандидат спортистът навърши десет месеца.
Доброто отношение на човека към домашния любимец върши чудеса, сигурни са от Спортен клуб „Мъшинг“-България, убедили ни, че с домашните любимци може да сме буквално екип - не само у дома или в кварталната градинка.