Съюзът на арменците в България с председател Арутюн Овсепян реновира къщата на ген. Антраник Озанян във Варна, за да я превърне в музей. Това съобщи за БТА главният секретар на организацията Нерсес Кетикян. Къщата се намира в квартал „Галата". На централния площад там се издига паметник на генерала, като днес в 11:30 ч. с поклонение и поднасяне на цветя ще бъдат отбелязани 158 години от рождението му.
Къщата в квартал „Галата" е построена лично от Озанян, съобщи Кетикян. Той идва в България след 1905 г., когато започват революционните дейности срещу младотурците в Армения. Вече има военно звание, водил е битки срещу кюрди и турци и срещу него има преследване. Местните управляващи му предоставят парцел, за да си построи къща. Той дарява част от големия имот на съседи, като запазва за себе си колкото му е нужно, разказа Кетикян.
Във Варна се запознава с втората си съпруга – Наварт, която има две деца от първия си брак. В Армения той е загубил първата си жена и детето си, убити пред очите му, разказа още Кетикян. Това провокира решението му да се включи в борбите на сънародниците си срещу турците и по-късно той се превръща в национален герой. Участва в Балканската война заедно с ген. Карекин Нъжде, с когото създават арменска доброволческа рота, за да помага на българските военни сили. След 1914 г., когато започва Първата световна война, Озанян се мести в Източна Армения, където е назначен от руските сили за командир на доброволческите отряди. Остава до 1919 г., но след създаването на Първата република не намира общ език с правителството и заминава за Европа, а после и за САЩ, където умира.
През 2005 г. става ясно, че има разрешително за събаряне на къщата на Озанян в „Галата" и построяване на кооперация. Арутюн Овсепян предприема стъпки за спасяването ѝ за поколенията, а след години преговори успява да я откупи от наследниците през 2013 г.. Тя е единствената съхранена къща в света, която е била собственост и дом на Озанян, изграден лично от него, подчерта Кетикян.
Облагородяването на имота е започнало преди години, но се забавя заради пандемията от КОВИД-19, обясни той. Всичко се прави с лични средства на Овсепян, както повечето инициативи на Съюза на арменците в България, поясни секретарят. Сменен е покривът и е издигната каменна ограда. На входа, както и на стената има паметни плочи, напомнящи за образа и делото на ген. Озанян. От Съюза планират с помощта на етнограф да пресъздадат атмосферата в дома от началото на ХХ век. Там ще бъдат изложени оригинални мебели и вещи на генерала, сред които огледалото му, униформа, пагони, мундщук, сподели Кетикян. В двора на къщата ще бъде изградена беседка, край която ще бъде поставена пластика от червен туф. Релефи на петима арменски хайдути от същия материал ще украсят фасадата на къщата. Намерението е след това тя да бъде регистрирана като Дом-музей.
От Съюза работят и за възстановяването на името на улицата, на която се намира къщата. Преди тя се е казвала „Ген. Антраник", но по-късно е именувана „Галатея". Сега централният площад на квартала носи името „Ген. Антраник Озанян". Преди откриването на паметника през юли 2011 г., от организацията са инвестирали и в изграждането на инфраструктурата, отбеляза секретарят.
С лични средства на Арутюн Овсепян са реализирани и други паметници, които Съюзът изгражда на различни места в страната. На 24 април 2005 г., по повод 90-годишнината от Арменския геноцид, в двора на Арменската църква „Св. Саркис" във Варна е открит хачкар (каменен кръст), посветен на жертвите. Една година по-късно той е преместен до Община Варна. През 2007 г. хачкар е поставен и в Батак в памет на християнското население в града, избито от османските турци. Две години по-късно се открива паметник в Генерал Тошево, посветен на освобождението на града. През 2021 г. е поставен монумент на Васил Левски до Община Варна. Всички паметни знаци са направени в Армения от характерния за страната туф.
Арутюн Овсепян е роден в Ереван, служил е във Военните сили на Република Армения, след което, през 1995 г. се мести в България. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". През 2012 г. защитава докторат на тема „Почетен консул". През 2007 г. поема длъжността на председател на Съюза на арменците в България и до днес го ръководи. През 2016 г. получава признание за „Деятел на годината в Арменската диаспора“.