Тази вечер в центъра на Габрово се събраха граждани, които отбелязаха една година от началото на военните действия в Украйна. С мълчаливо бдение, със запалени свещи и своеобразна изложба гражданите на Габрово заявиха своята солидарност с украинския народ. Събитието бе под надслов „Запалете свещ за Украйна“.
На пана бяха подредени фотоси, показващи Украйна преди и след войната. Идеята за това е на Людмила Оспадова и Олександра Студзинская, които живеят в Габрово. 
Бяха запалени 24 свещи, които според организаторите са надеждата ужасът на войната да приключи бързо и майките с деца и семействата от Украйна да могат да се приберат вкъщи.
„Връзката ми с Украйна е толкова силна, че на 24 февруари 2022 г. се събудих в 05:32 сутринта без да знам защо, но с усещането за тревога. В 07:15 същата сутрин вече знаех защо." Това каза за БТА Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. Първото ми пътуване до Букурещ, за да приберем майка с две деца, беше подготовката за 8 март, когато три коли тръгнахме за Исакча, за да приберем три майки и пет деца, разказва директорът. Днес те всички живеят в България. Две от тях работят в габровския театър - едната пише втора детска пиеса за репертоара на театъра, а другата е вокален педагог на габровската трупа. Днес си спомням за сутринта на 24 февруари 2022 г. и не спирам да си задавам въпроси, казва Койчев и добавя, че на събитието, организирано в почит на жертвите и разбитите човешки съдби, е запалил свещ "с молба безумието на войната да спре“.