Шествия в подкрепа на Украйна се проведоха в столицата и много градове в България. Политическите сили направиха изявления по повод една година от началото на войната в Украйна.
На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви военно нахлуване в Украйна. Москва нарича това „специална военна операция“.
В София шествието в подкрепа на Украйна започна с викове „Тук не е Москва“. Пред събралите се в пространството пред президентството говориха подкрепящи Украйна Иво Инджев, Георги Георгиев от движение БОЕЦ и Иван Калчев. Участниците призоваха за импийчмънт на президента Румен Радев както и за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова от България. Те призоваха и да се да се изпрати оръжие в Украйна. Заради шествието в София, движението на автомобили в района на „Орлов мост“ беше блокирано. 
Една година от началото на войната отбелязаха и бежанците от Украйна, намерили убежище в Бургас. Те се събраха пред сградата на общината, а кратката им демонстрация премина под мотото „Бургас: България е с Украйна!“. На площад „Атанас Сиреков“ събралите се предимно майки с малки деца изрисуваха гълъб с разперени криле. Бяха оставени и обувки като символ на погубените човешки животи. 
Шествие „Не на руския терор! България е с Украйна!“ имаше и в Русе. Сборният пункт на участниците бе на площад „Александър Батенберг“ пред сградата на Русенския исторически музей.От там шествието премина по централната пешеходна улица в града, за да стигне пред Паметника на свободата. 
В знак на подкрепа към украинския народ днес сградата на общинската администрация в Стара Загора светна в цветовете на украинското знаме. В 18:00 ч. от площада пред общината също започна мирно шествие.
По повод една година от началото на войната в Украйна, някои политически сили излязоха с официални позиции. 
От първия ден Българската социалистическа партия (БСП) отстоява последователно политика, основана на принципите на подкрепа за дипломатически усилия за постигане на мир, за въздържане от предоставяне на оръжия за воюващи страни, против налагане на икономически санкции, за усилия за деескалация, се казва в позицията на социалистите. 
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с непредизвикана и бруталната военна агресия срещу Украйна, се казва в декларацията на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“. Те декларират, че ще отстояват позицията на България като лоялен член на НАТО и ЕС и ще положат всички усилия да гарантират спазването на решението на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.
Една година по-късно равносметката е: разруха, смърт и милиони разрушени съдби, посочват в декларацията си от СДС. От партията припомнят, че те първи сред политическите сили са призовали България да предостави военна помощ за Украйна.
За съжаление в 21-ви век отново сме свидетели на война в Европа, която отне десетки хиляди невинни живота, напът е да срине една европейска държава – Украйна, и хвърли стария континент в енергийна, продоволствена и социална криза, написа председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в личния си профил във фейсбук. 
Не може в тази агресия и в този конфликт ние да не вземаме страна, заяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод войната в Украйна. На брифинг в централата на партията, той посочи, че общинските съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет се присъединяват към искането на съветниците от „Демократична България“, внесено преди три години, за демонтиране на Паметника на съветската армия в София.