Шествие със стоици кукери, предвождано от гайдари, даде началото на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол тази вечер. Маскираните преминаха през центъра на града до сцената на препълнения с публика централен площад.
Двадесет и четвъртото издание на „Кукерландия“ откриха служебният министър на туризма д-р Илин Димитров и кметовете на двете общини общини-организатори - Ямбол и Тунджа, Валентин Ревански и Георги Георгиев. Откриването беше съпътствано с концерт на Гайдарския състав от Котел и певицата DIA, както и от огнен спектакъл на „ЖАР театър“ и празнична заря.
Илин Димитров подчерта многообразието на маскарадната обредност у нас. „Докато в Перник гонят демони, тук вие привличате плодородието. Над 1500 участника – това за един министър на туризма е безкрайна радост“, обърна се той към присъстващите на площада. Министърът връчи на кмета на Ямбол грамота за съхранение, популяризиране и опазване на фолклорните традициите в България, тъй като по думите му „всяко едно хубаво нещо трябва да се поощрява“.
„Карнавалният туризъм е един от начините да направим туризмът устойчив и да популяризираме нашите чудеса. Моята задача като министър е да засилим максимално вътрешния туризъм. Това става чрез разказване на истории, а каква по-хубава история – кукери, карнавали, добри преживявания и приповдигнато настроение“, коментира пред журналисти Илин Димитров.
„През следващите няколко дни Ямбол е маскарадната столица на България. Градът и тунджанските села ще бъдат огласявани от хлопките и чановете на маскираните пазители на доброто. Те отново ще измолят щастие, плодородие и късмет за нашата благословена земя. Кукерите съхраняват най-древната маскарадна традиция и я предават на нашите деца и внуци“, каза кметът Ревански и благодари на всички участници във фестивала.
„Въпреки трудностите, през които преминаваме всички, любовта към отколешната традиция не угасва. Дойде време отново да покажем защо тази земя е земя на кукерите. Ние имаме невероятната привилегия да гледаме кукерския обичай не само на състезателни дефилета, а в естествената му среда“, каза кметът на община Тунджа, която е съставена от 44 села, в които са съхранена автентичната кукерска обредност.
Фестивалът се завърна в цялата си пищност след две години ограничен формат, заради пандемията от COVID-19. Кулминацията му се очаква утре и вдругиден, когато са състезателните дефилета в градския парк. Кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии и всякакви персонажи ще се съберат, за да покажат богатството на българските маскарадни традиции.