Последният ден на президентския пост за държавния глава на Кипър Никос Анастасиадис ще бъде на 28 февруари, предаде за БТА кипърската агенция КНА, цитирайки писмено изявление на директора на президентската пресслужба Андреас Йосиф.
След 10 години на президентския пост Анастасиадис ще предаде управлението на държавата на новоизбрания президент на Република Кипър Никос Христодулидис.
След церемонията президентът Анастасиадис ще се върне в президентския дворец, където президентската двойка ще посрещне новия президент и първата дама. След срещата им в кабинета на президента на републиката президентът Христодулидис ще придружи президента Анастасиадис, който ще напусне президентския дворец.
Никос Анастасиадис е седмият президент на Република Кипър. Той беше избран за първи път през 2013 г. и преизбран през 2018 г. По време на десетгодишното управление той се справи с три големи кризи, финансовата, здравната и през последната година с последиците от руската инвазия в Украйна, като същевременно проведе значителни реформи като въвеждането на Общия здравен план, минималната работна заплата и намаляването на военната служба, се казва в съобщението на президентската пресслужба.
През изминалото десетилетие, добавя Андреас Йосиф, „усилията за разрешаване на кипърския въпрос бяха продължителни и непрестанни, но всички усилия бяха посрещнати с безкомпромисната и негативна позиция на другата страна.“
В съобщението се добавя, че правителството на Анастасиадис оставя като наследство за народа на Кипър плана „Кипър – утре“, който се очаква да добави още 7% към брутния вътрешен продукт. Предвижда се и създаването на повече от 11 000 добре платени работни места. Ползите от прилагането на Плана ще бъдат за всички граждани, независимо от политическата им принадлежност, се казва в съобщението.
През двата си мандата президентът Никос Анастасиадис получи редица почетни отличия от държавни и правителствени ръководители, а също от религиозни водачи. Четири висши учебни заведения присъдиха на Анастасиадис почетни докторски степени.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)