Още седем бургаски училища ще работят по програми за дигитална грамотност на Училищна Телерик Академия (УТА), обяви кметът на Бургас Димитър Николов след среща с представители на Фондация “Телерик Академия“ и директори на образователни институции в града. Така броят на гимназиите и средните училища в областния център, които ще работят по специализирани модели за обучение на УТА, става 14. 
„Продължаваме програмата за дигитална грамотност с разширяване броя на училищата, като идеята е догодина да покрием всички бургаски учебни заведения. Благодаря на първите училища, както и на новите седем, които ще въведат програмата, като имаме възможност да включим още три-четири училища. Следващата ни цел е в Бургас да проведем фестивал на дигиталните науки за учениците, които се обучават по програмата, който може да се провежда два пъти годишно“, заяви кметът Димитър Николов. 
Училищата ще получат достъп до лицензирани програми за следващите 10 години, както и пълна свобода да ги прилагат по най-подходящия начин спрямо интересите на учениците. Преподавателите ще преминат специално обучение през лятото, за да могат да използват програмите “Дигитални умения“, “Разработка на игри“ и “Уеб програмиране“.
“Благодаря на община Бургас, тъй като тя е първата в страната, която ни провокира как да стигнем до повече ученици и как да ги подготвим за професиите на дигиталното бъдеще. Колкото е важна функционалната, толкова е важна и дигиталната грамотност за успеха на децата. Те ще живеят с тези технологии и трябва да инвестираме в капацитета им, да могат да мислят, да са проактивни и да използват своята креативност“, каза изпълнителният директор на Фондация "Телерик Академия" Петър Шарков, цитиран от пресцентъра на местната администрация. 
Новите училища, които ще въведат програмата, са: Търговската гимназия, НЕГ “Гьоте“, СУ “Св. св. Кирил и Методий“, ОУ “Елин Пелин“, ОУ “Антон Страшимиров“, ОУ “Васил Априлов“ и ОУ “Любен Каравелов“. Програмата за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците в Бургас се финансира от общината, а само през тази учебна година над 600 деца в морския град имат възможност да се обучават по програмите, разработени от Училищна Телерик Академия (УТА). Днес стана ясно още, че обученията в четири школи в Бургас ще продължат, а на 29 април в София ще се проведе събитие за всички ученици, които се обучават по програмите на УТА в страната. 
БТА припомня, че в началото на тази учебна година първите училища, в които започнаха обучителните програми на УТА бяха ППМГ “Акад. Никола Обрешков“, ПГМЕЕ, ПГЕЕ “Константин Фотинов“, ОУ “Александър Георгиев – Коджакафалията“, СУ “Константин Петканов“, СУ “Константин Преславски“ и ОУ “Климент Охридски“.