Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е удостоен с най-високото общинско отличие на град Кюстендил "Почетен гражданин на Кюстендил", съобщиха от Софийската митрополия.
Това става по предложение на духовенството и боголюбивия народ на Кюстендилска духовна околия, които са внесли писмо в местния парламент.
Предложението е представено от кмета на общината Петър Паунов, а председателят на Общинския съвет Иван Андонов мотивира предложението така: "Удостояване със званието "Почетен гражданин на град Кюстендил" на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит за принос в духовното развитие на общината, и по повод десетата годишнина от избора и интронизацията му за Български патриарх".
Предложението е разгледано на заседание на местния парламент на 23 февруари и е единодушно одобрено от всички съветници. С това предложение жителите на Кюстендил изказват благодарност за отеческите грижи, който полага Негово Светейшество патриарх Неофит за духовната околия и го поздравяват с десетата годишнина от неговото първосветителско, патриаршеско служение.
Предстои да бъде уточнено времето и мястото за официалното връчване на почетното звание.